Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

200 години от рождението на Георги Ст. Раковски

Исторически музей-Котел

6
Паметникът на Г. С. Раковски в гр. Котел
Снимка: РИМ-Котел

През отминалата седмица, на 14 април, се отбелязаха 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Юбилеят беше почетен с много различни прояви в цялата страна.

В столицата бяха поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на Раковски в Борисовата градина. В чест на видния българин в Регионалния исторически музей - София беше открита изложбата „Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“. Експозицията разказва за разностранната личност на Георги Раковски и разкрива моменти от съвместната дейност със софийската възрожденска интелигенция.

В Регионалния исторически музей - Пловдив са представени две изложби за живота и делото на революционера.

Пантеонът
Пламен МерджановВ Котел – родното място на Раковски – се състоя официална церемония и тържествен ритуал пред неговия паметника в града.

По този повод гост в предаването беше Пламен Мерджанов, директор на историческия музей в град Котел.

Г-н Мерджанов разказа за реликвите и документите, които се пазят в музея и поддържат жив спомена за Георги Стойков Раковски в българската история – като революционер и демократ, публицист, журналист, писател, поет, историк и етнограф, визионер...

До края на годината Историческият музей-Котел ще предложи много нови изложби и инициативи на своите почитатели.

Снимките в материала са предоставени от Пламен Мерджанов.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01