Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мъртви реки у нас – колко и защо

Снимка: БГНЕС

Какво се случва с българските реки? Защо въпреки всички европейски директиви и сигнали от граждани у нас продължава тежкото замърсяване на водите?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Филип Пенчев от WWF България.

“Основният проблем, за който информираме вече толкова години, е това, че нашите реки са свръхексплоатирани. Вследствие на човешката дейност на различни производство реките ни са изключително силно замърсени.“

Мъртви реки

“Една река е мъртва, когато в нея няма живот. Текат само води и различни замърсители – тежки метали, вследствие на минното дело например. Нямаме точна бройка на мъртвите реки в България, но със сигурност е доста голям.

Имаме индикативни данни, на базата на това, което се подава от басейновите дирекции. Знаем горе-долу какъв е процентът на реките в лошо състояние. Лошо състояние на практика означава мъртва река. Процентът на такива реки е около 50 в България.“


Замърсяванията

“Най-често замърсяванията идват от промишлеността, от различни производства. Не трябва да пренебрегваме все още заустването на битови води, отпадъчни води, които не са пречистени. Те също оказват много негативно въздействие върху качеството на водите.

Получаваме сигнали от граждани по места за коя река, какво е наблюдавано. Ние обработваме тези сигнали и ги подаваме към съответните институции – РИОСВ по места. Получаваме отговори, но за съжаление проверката, която се извършва в общия случай, става след няколко дни от подаването на сигнала. А както знаем, реките са динамична система, водата тече и това, което наблюдаваме сега, след два-три дена се намира надолу по течението или вече се е оттекло. Констатациите са, че при направена проверка няма нарушения. Сблъскваме се почти постоянно с този проблем.“

Решенията

“Държавата трябва да си влезе в ролята и да прилага законодателство по отношение на опазването на водите и водните ресурси. Законодателството ни, поне на хартия, е доста добро, но прилагането е слабо.

Една мъртва река може да се възстанови. Зависи от реката и от теченията, които има в нея. Но, ако теоретично спрем всякаква дейност – промишлени отпадъчни води или битови води, премахнем различните преградни съоръжения, които не позволяват свободното течение на реката, в рамките на година-две, ще наблюдаваме прекрасни резултати.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09