Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какъв въздух дишахме през пандемичната зима

Снимка: БГНЕС

Какъв въздух дишахме през тази зима, има ли промяна след затварянията и множеството хора, работещи дистанционно?

Темата коментира в “Нашият ден“ Стефан Димитров от AirBG.

“Идва пролетта, ветровете се засилват, стават температурните инверсии, които са хроничен проблем в цялата ни страна. Голяма част от градовете са построени в котловини. Изчезват инверсиите, но проблемът остава.

Продължаваме да изгаряме почти всичко, за да се отопляваме. Имаме най-стария автомобилен парк в Европа. И нашата администрация, хората, на които поверихме през годините да се грижат за това да живеем в по-подреден свят, не се погрижиха и не направиха почти нищо.“


Според данни на СЗО 40 души всеки ден са жертвите на мръсния въздух

“40 души само в България. Това е един автобус, който пропада в пропаст всеки ден. Това се случва десетилетия. Тези цифри едва ли ще догонят тези на пандемията, с която рано или късно човечеството ще намери начин да се справи. Ние обаче не можем да се справим сами със себе си и с нашите зависимости.“

Въздухът през пандемията

“Данните в България показват още по-чист въздух от миналата година. Дали това е резултат на по-ниската активност на хората, дали е резултат на атмосферните условия и на много по-силните ветрове, които духаха в сравнение с миналата година, не мога да кажа. Тъй като това е изключително комплексен въпрос, но със сигурност датчиците ни отчетоха не толкова мръсен въздух.“


Мерките, които Столична община обсъжда

“Дискусията е приготвена от “Софияплан“. В поканата и в съпътстващите документи няма никаква конкретика. Столичната община стои много надалеч от реални действия и това нежелание е свързано с политическа угодия. Защото винаги има следващи избори. Няма една мярка, която да се е насочила срещу замърсителите. Има пари за усвояване, ще има печки. 5000 печки ще решат ли проблема на София? Има едни заявени намерения на г-жа Фандъкова през 2018 г., че ще инкриминира горенето на боклук. И това нещо не се случва вече трета година.

София е настръхнала срещу няколкото хиляди семейства, които си позволяват да хвърлят и да горят пластмасови дограми, дървени дограми и какви ли не други неща, които не трябва да се изгарят.

Идеята на Столична община и на нейното ръководство е да събере целия боклук, който в момента ни трови в “Красна поляна“ и в “Христо Ботев“, да събере целия боклук на цяла София и да го изгори в центъра на София в една инсталация, която красиво се нарича инсинератор, а боклукът е прекръстен на RDS. Това е целият наш боклук, шредиран, да бъде изгорен в центъра на София.

Всеки ден губим хора, привлечени от други държави, заминават младите ни хора. В лоши, в много лоши условия, най-лошите в Европа. Гинем ние – хората на средна възраст, гинат нашите родители. Изчезна милосърдието и то трябва да бъде върнато в ДНК-то на управлението, в ДНК-то на администрацията – милосърдието и човеколюбието – те трябва да се върнат.“

“Трябва да променим начина си на живот. Може би трябва да ходим повече пеша. С ходенето пеша си правим една страхотна услуга. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Стровский

Дмитрий Стровский: Трябва да вярваме в здравия разум

Във времето на палестинско-израелския конфликт, в който "Хамас" и израелската армия си разменят разрушителни ракетни залпове и въздушни удари, а на територията на Израел се водят сблъсъци между арабското и еврейското население, причините, довели до най-голямата ескалация на военни действия в Израел от 2014-а година насам, коментира в „Мрежата“..

обновено на 16.05.21 в 19:02

Понятията еманципация и феминизъм в Църквата

Църквата тази неделя чества жените мироносци. Заради проявената любов и преданост те са удостоени първи да видят възкръсналия Спасител и да Му се поклонят. Благоволил да се яви първо на тях, Христос не за първи път разкрива отношението Си към жената, утвърдено от св. апостол Павел: „... вече няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие едно сте в..

публикувано на 16.05.21 в 09:10

Новините са такива, каквито са

„Вижте. Новините на детски език“, най-новият модул на сайта- игра „Книговище“, е вече факт. „Книговище" е платформа, която подпомага децата  да обикнат четенето, но също така им помага  да се научат да вникват в това, което са прочели. Новият модул „Вижте“ запълва една ниша, която досега е била оголена в нашето медийно пространство и това е..

публикувано на 15.05.21 в 14:33
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32