Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Целият англоезичен свят ще гледа „Дяволското гърло“

Снимка: @diavolskotogurlo

Светът се отвори, каза Владимир Карамазов. Сподели го със слушателите на „Време и половина“ с въодушевление, което заразява. Прави сте да си помислите, че в година на пандемия това едва ли е най-подходящата дума, но което си е така – така си е. И заразява не толкова фактът, че въпросният свят видя в киното на България потенциал, а това, че продължава да има хора, които дават душата си, за да бъде това кино забелязано.

Не става въпрос за гордост, не, за чиста форма на радост иде реч. Причината за нея е „Дяволското гърло“. И тук, с присъщото за страната ни отрицание, пак е идва ред на поредното „не“ – не подземната пещерна мистерия в Родопите, а сериалът, който преди известно време поддържаше зрителския интерес у нас жив.

За първи път в историята на българското игрално и телевизионно кино наша продукция ще се разпространява в целия англоезичен свят. За първи път български сериал ще се гледа на три континента. Отново за първи път най-престижната онлайн платформа за неанглоезично серийно кино в света – Walter Presents, която впрочем е собственост на британския Channel 4, проявява интерес за дистрибуция на роден кинопродукт. AXN пък ще го излъчва в Централна и Източна Европа.

Който е гледал „Дяволското гърло“, знае, че Владимир Карамазов изпълнява главната мъжка роля в сериала. А който реши да си пусне звуковия файл, поместен под текста, ще чуе, че той е вярвал в успеха му от самото начало. Ще чуе и колко тънък е всъщност тънкият момент с продуцирането и рекламирането на една такава продукция и колко важна е ролята на фестивалите и конкурсите, които помагат часовникът на твореца да показва точното време. Актьорът споделя също колко трудно е да се превърнеш в независим артист, който прави изкуство, разкриващо не толкова таланта, колкото светоусещането на човек, както и защо е важно да се бориш със света, но с поглед, взрян по-далеч от собствената улица. И фотографията, с която Владо Карамазов влиза в близка среща със себе си и с хората, които приобщава към своите идеи, намира място в разговора. Именно тя е втората сцена, на която той се изразява, откровено и без претенции.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Влажна зона“ – разкази за човека на ръба на природата си

Излезе от печат книгата с разкази на Райна Маркова „Влажна зона“. Изданието дължи заглавието си на едноименната новела която сблъсква изкуството с трилъра и философията с първичната човешка природа. Същият този конфликт приема и други лица зад розовите като Бургаските солници корици на книгата. Телесното, зловещото, гротескното, но и..

публикувано на 09.05.21 в 10:25
Димитър Кабаков, директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“

Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък вече има собствена театрална сграда

След като дълго време театралната трупа в Казанлък нямаше собствена сграда, на която да се изявява, то вече има преустроена собствена театрална зала, от бившата общинска кинозала. Първото представление, което се играе на новата сцена е премиерното „Чудомирови радости и неволи“. Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък ще изгрее премиерно..

публикувано на 09.05.21 в 08:35

„Порталът“, с който зрителите могат да пътуват във времето

След като дълго е пътувал назад във времето физикът и пътешественик доц. Димо Троянов - Джингиби, който единствен носи знанието за „Порталът“, за първи път се озовава в своята София 40 години напред. Това от своя страна дава възможност на племенника му – криминалният психолог Крум Бонев, да се пренесе в 1979 година, за да осуети убийството на една..

публикувано на 08.05.21 в 17:35
Калина Христова

Калина Христова: Илюстрирам в дълбочина човешката душа

„Преобразяване“ – и в преносния и в буквален смисъл е същността на самостоятелната изложба на художничката Калина Христова, която можете да видите в галерия „Литъл Бърд плейс“. Преобразяване, защото продължава визуалните изследвания на авторката в областта на портретната рисунка, навлизайки още по-дълбоко в силните преживявания и човешките емоции в..

публикувано на 08.05.21 в 10:05
Петър и Георги Папакочеви

Сенките на забравените прадеди

„Сенките на забравените прадеди“ е възможна гледна точка към албуми, кутии или кашони със стари фотографии. Когато обаче фотографските архиви прехвърлят личното пространство, когато в тях се съхраняват забележителни състояния на забележителни личности, направени по забележителен начин, „прадедите“ придобиват статута на иконни образи, персонажи от..

публикувано на 07.05.21 в 19:45