Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

75 години от свързването на Военна академия с името на Раковски

Снимка: архив

През тази година, освен 200-годишнината от рождението на Г.С. Раковски, отбелязваме 75 години от свързването на най-старото висше военно училище в България с името на основоположника на модерната българска политическа мисъл и държавност - Раковски.

Военна академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски и с експозиция от подбрани издания – творби и старопечатни книги за и от Раковски, намиращи се във военноисторическите фондовете на “Академична библиотека“.


Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото военно висше училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание.

Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности.

Академията е и водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности.

В резултат на извършените след 1989 г. структурни преобразования, днес във Военната академия функционират четири основни звена – Факултет “Национална сигурност и отбрана”, Факултет “Командно-щабен”, Департамент “Езиково обучение” и Институт за перспективни изследвания за отбраната.

Военен парад, 1923 г.

Обучението се извършва по една бакалавърска специалност от акредитираното професионално направление „Национална сигурност”, по 15 магистърски специалности от трите акредитирани направления “Национална сигурност”, “Военно дело” и „Психология“ и по 10 акредитирани научни специалности за обучение в докторантура. В курсовете за следдипломна квалификация в академията се обучават около 1000 офицери и цивилни служители.

Днес Военна академия “Г. С. Раковски” е национална институция за висше образование, квалификация и научни изследвания по въпросите на националната сигурност и отбраната. Тя е най-старото висше военно училище в България и третото по реда на своето създаване висше училище в страната.

Защо именно Раковски е избран за патрон на най-старото българско висше военно училище?

Генерал–майор доктор Груди Иванов Ангелов

Разказва в “Нашият ден“ генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г.С. Раковски“ и председател на Националния комитет за честванията на Раковски.

“Съвсем нормално е Военна академия да носи името на Г.С. Раковски. До 1946 г. Академията няма свой патрон и няма име.“

“На 5 март през 1946 г., с указ на регента, на Военна академия е дадено името на основоположника на освободителното революционно движение и на основоположника на първата организирана войскова част. Първата българска легия реално действа като добре организирана и сформирана войскова единица по разбиранията ни в момента.“

“Дадено е това име, защото Г.С. Раковски е основоположник и на държавността. Защото той е признат от другите страни – от сръбския, от гръцкия крал, приет е в Италия, в Русия. Той наистина полага основите на дипломацията, на държавността. Реално всичко, което той залага, като основи на държавата в своите три плана за освобождение на България, после се възприема в голямата си част и при създаването на Третата българска държава. Основното е, че Раковски създава и символите на държавността. Създава и трикольора – бяло, зелено, червено – знамето на България.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21

Пандемията само ускори някои от дълго нерешените проблеми в образованието

На 7 декември ще се проведе събитието “Образование в застой“ – Мониторингов доклад 2021 на Образование 2030, на което ще се представят резултатите от проучването. Темата коментира в “Нашият ден“ Александра Мирчева , мениджър проекти в сдружението. “Правим поглед назад през последните 5 години – какъв е напредъкът на системата от..

публикувано на 07.12.21 в 11:41
Стипендия по програмата „За жените в науката“ за гл. ас д-р Мария Стефанова Джумалиева-Стоева

Мария Джумалиева-Стоева е млад учен с успешна кариера в родното Велико Търново

Гл. ас. д-р Мария Стефанова Джумалиева - Стоева, катедра „Алгебра и геометрия“, факултет „Математика и информатика“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ е лауреат на конкурса „За жените в науката“ за високите си постижения в природните науки през 2019 година. Наградата от 5000 евро ѝ бе връчена на Деветата церемония..

публикувано на 07.12.21 в 10:17

Тодор Иванджиков: Авиацията работи усърдно за намаляване на вредните емисии

На 7 декември се отбелязва Международният ден на гражданската авиация. Какво е бъдещето на авиационния сектор на фона на новите изисквания към него, предявени най-вече във връзка със “Зелената сделка“?  Темата коментира в “Нашият ден“ Тодор Иванджиков , председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия и собственик на..

публикувано на 07.12.21 в 09:38

Благотворителни събития през декември за децата на загиналите служители на МВР

С какви благотворителните събития и инициативи ще бъдат подкрепени децата на загиналите служители на МВР в празничния декември? Темата коментира в “Нашият ден“ Венци Рангелов – член на УС на фондация „Емил Шарков“: “Съпругата на Емил Шарков – Милена, е основният двигател на всичко, което се случва за тези деца. С нейна помощ и инициатива..

публикувано на 07.12.21 в 08:58
Подкасти от БНР