Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

75 години от свързването на Военна академия с името на Раковски

Снимка: архив

През тази година, освен 200-годишнината от рождението на Г.С. Раковски, отбелязваме 75 години от свързването на най-старото висше военно училище в България с името на основоположника на модерната българска политическа мисъл и държавност - Раковски.

Военна академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски и с експозиция от подбрани издания – творби и старопечатни книги за и от Раковски, намиращи се във военноисторическите фондовете на “Академична библиотека“.


Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото военно висше училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание.

Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности.

Академията е и водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности.

В резултат на извършените след 1989 г. структурни преобразования, днес във Военната академия функционират четири основни звена – Факултет “Национална сигурност и отбрана”, Факултет “Командно-щабен”, Департамент “Езиково обучение” и Институт за перспективни изследвания за отбраната.

Военен парад, 1923 г.

Обучението се извършва по една бакалавърска специалност от акредитираното професионално направление „Национална сигурност”, по 15 магистърски специалности от трите акредитирани направления “Национална сигурност”, “Военно дело” и „Психология“ и по 10 акредитирани научни специалности за обучение в докторантура. В курсовете за следдипломна квалификация в академията се обучават около 1000 офицери и цивилни служители.

Днес Военна академия “Г. С. Раковски” е национална институция за висше образование, квалификация и научни изследвания по въпросите на националната сигурност и отбраната. Тя е най-старото висше военно училище в България и третото по реда на своето създаване висше училище в страната.

Защо именно Раковски е избран за патрон на най-старото българско висше военно училище?

Генерал–майор доктор Груди Иванов Ангелов

Разказва в “Нашият ден“ генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г.С. Раковски“ и председател на Националния комитет за честванията на Раковски.

“Съвсем нормално е Военна академия да носи името на Г.С. Раковски. До 1946 г. Академията няма свой патрон и няма име.“

“На 5 март през 1946 г., с указ на регента, на Военна академия е дадено името на основоположника на освободителното революционно движение и на основоположника на първата организирана войскова част. Първата българска легия реално действа като добре организирана и сформирана войскова единица по разбиранията ни в момента.“

“Дадено е това име, защото Г.С. Раковски е основоположник и на държавността. Защото той е признат от другите страни – от сръбския, от гръцкия крал, приет е в Италия, в Русия. Той наистина полага основите на дипломацията, на държавността. Реално всичко, което той залага, като основи на държавата в своите три плана за освобождение на България, после се възприема в голямата си част и при създаването на Третата българска държава. Основното е, че Раковски създава и символите на държавността. Създава и трикольора – бяло, зелено, червено – знамето на България.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бездомните – чий проблем са?

Къде и как можем да помогнем на човек, останал без дом? Работят ли телефоните на центровете за временно настаняване? Как София се грижи за бездомните хора и къде са те в студеното време? В "Нашият ден" журналистът Димитър Кенаров, Росица Кратункова от сдружение "Лекари на света" и Мина Йовчева, директор на дирекция "Социални услуги за деца и..

публикувано на 06.12.22 в 14:55
Николай Илчевски

Николай Илчевски: Езикът е наш духовен олтар

Наричат Николай Илчевски биограф на българско село . Той събира гласовете на обикновените човеци и техните земни тайни. В "Нашият ден“ писателят,  сгушен на една спирка, а не в любимата гора или затънал в кал сред някое българско село, разказва за собствените си вълнения  за днешния Никулден. Своят празник той ще посрещне заедно с приятелите и феновете..

публикувано на 06.12.22 в 12:05

Балканските войни – как се преподава този период в системата на средното образование

Балканските войни и следата, която оставят в историята на България, са фокус на "Образованието влиза в час". Как се преподава този период от историята в системата на средното образование и какво знаят учениците? Дали българите от преди сто години са тежали повече на мястото си? Какви са примерите, които даваме на подрастващите чрез уроците по история..

публикувано на 06.12.22 в 11:35

Розовата къща – последното безплатно място за хора със зависимости

“Розовата къща” е единственият нископрагов център в София ,   в които хората, страдащи от зависимости, да намерят подслон, да се нахранят, изкъпят и да облекат топли дрехи. Само преди дни призивът в социалните медии беше, че това временно убежище отново започва да се пълни с хора. В "Нашият ден“ Юлия Георгиева , която е сърдечният ритъм на..

публикувано на 06.12.22 в 09:10
Кирил и Надежда Георгиеви от село Тракия

Кирил и Надежда Георгиеви от село Тракия

Герои на " Епизоди от живота" са Кирил и Надежда Георгиеви от село Тракия. Кирил е народен певец, създател и ръководител на мъжката фолклорна група от селото, а Надежда е негов верен спътник в живота повече от 50 години. Техният живот е свързан с музиката.  Чуйте от звуковия файл какво разказват Кирил и Надежда Георгиеви за своите предци, за своя път..

публикувано на 06.12.22 в 08:41