Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нова земя“ излиза на сцена за двойния юбилей на Иван Вазов

4
Снимка: nationaltheatre.bg

Най-новото заглавие в репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ – „Нова земя“, е първа постановка по едноименния роман на Патриарха на българската литература. Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева, а драматургичната версия е на Юрий Дачев.

Иван Вазов определя „Нова земя“ като „роман из живота на българите през първите години след Освобождението“. Книгата излиза от печат през 1896 година като своеобразно продължение на „Под игото“, но е посрещната с остри реакции от страна на критиците и читателите.

„Това е роман с много драматична съдба, останал, така да се каже, в „междуредията“ на Вазовото наследство – не толкова признат, не толкова популярен. И когато го прочетох, видях, че това е една изумително съвременна творба. И това е свързано с нравите български, с онези непрекъснато повтарящи се грешки в нашето общуване, в осъществяването на нашите добри намерения, които ни пречат да съберем и изградим държавата си такава, каквато бихме искали да бъде“, казва драматургът Юрий Дачев.


В представлението участват актьорите Иван Юруков (в ролята на Найден Стремски), Валентин Танев (Хаджи Ахил), Николай Урумов (Хаджи Смион), Герасим Георгиев-Геро (Иван Боримечката), Радена Вълканова (Кака Гинка) и други.

Сценографията и костюмите са на Свила Величкова и Ванина Цандева, музиката е на Асен Аврамов.

Спектакълът е част от разнообразната програма по повод 170-ата годишнина от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Така премиерата трябваше да излезе още през 2020 година, но беше отложена два пъти заради пандемията от коронавирус.

„Нова земя“ можете да гледате тази вечер (29 април) от 19 часа на Голямата сцена в Народния театър „Иван Вазов“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За музикалната поема "Рилският пустинник" и нуждата от духовна храна

По повод 100-годишнината от освещаването на храм-паметник "Св. Александър Невски" на 26, 27 и 18 юли пред Патриаршеската катедралата ще бъде представен концерт-спектакълът "Рилският пустинник".  За духовната музикална поема и необходимостта от духовен компас в едно смутно време в "Нашият ден" говори отец Кирил Попов – композитор, диригент,..

публикувано на 09.07.24 в 11:13
Лъчезар Тошев (вляво) и Емил Янев

Там, където Дунав студен край Тракия минава

В епизод 549 "Трамвай по желание" поставя на вниманието на своята публика една от най-значимите фигури на Ренесанса Пиер дьо Ронсар. През тази година светът отбелязва 500 г. от рождението на великия поет, вдъхновител на Плеядата, знаменитото поетическо обединение във Франция през XVI в., и радетел за обновлението на френския език. Любопитно е, че..

публикувано на 09.07.24 в 10:10
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: Азбука, език, идентичност

За Кирило-Методиевото дело, Международната конференция "Азбука, език, идентичност" и съхранението на българската култура извън пределите на България – разговор в "Нашият ден" с проф. Красимир Станчев , виден славист, преподавател по славянска филология в Трети римски университет и академик от Академия "Амброзиана" в Милано.   Двудневният..

публикувано на 09.07.24 в 09:36

Глухите деца влизат в приказния свят чрез театър

Театралният видеопроект "Изиграй ми приказка" провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за проекта, неговите цели, както и за очакваните резултати в "Нашият ден" разказва Албена Тагарева , директор на фондация "Арт бюро", инициатор на проекта. Етапите на проекта "Изиграй ми приказка" са..

публикувано на 09.07.24 в 08:36
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57