Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съветът на Европа – винаги в защита на правата на човека

Съвет на Европа
Снимка: Уикипедия

На днешния през 1947 година в Лондон е създадена една политическа международна организация на страните в Европа, чиято цел е била да работи за европейската интеграция (по-скоро интеграцията на държавите от Западна Европа тогава).

За разлика от Европейската икономическа общност (днес Европейски съюз), създадена по икономически причини - "Голямата Европа", както я наричат сега, обръща внимание на правата на човека, демократичното развитие и културното сътрудничество.

Днес държавите членки на Съвета на Европа са 47 с население малко над 800 милиона души. И затова 5 май се отбелязва като „малкият ден на Европа“.

Съветът на Европа и неговата асамблея не създават закони и не изискват един малко по-ограничен суверенитет на държавите членки, както това се изисква от Европейския съюз, но Европейският съд за правата на човека в Страсбург, орган на съвета, е създавал и създава доста проблеми на политици, чиновници, полицаи и военни на високи постове, когато не спазват правата на хората и основните свободи.

Именно на това се гради основата на Съвета на Европа – защитата на правата на човека.

Парламентарната зала на ПАСЕ

Съвременните задачи на Съвета са далеч повече от онези в годините след Втората Световна война. Днес органите на Съвета се занимават и с интеграцията на своите членове и с културното сътрудничество между държавите на Европа.

Дали имат известно право онези наблюдатели, които смятат че ролята на Съвета на Европа е до голяма степен изчерпана в днешно време, тъй като поне теоретично почти няма държава в Европа, която да не отговаря на критериите на Конвенцията за защита на правата на човека?

Повечето международни специалисти и европеисти не са съгласни с тезата за „залеза на ПАСЕ във второто десетилетие на 21 век“. Това бе и мнението на преподавателя от Катедра „Европеистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Вихър Георгиев.

Разговора можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56