Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена

| обновено на 06.05.21 в 12:58
4
Снимка: @SofiaNationalOpera

Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На 8 трупата на театъра представя сценична версия на обичания от поколения българи мюзикъл „Баща ми бояджията“ на Петър Ступел и Константин Драгнев. Публиката ще може да се наслади и на премиерата на балетния спектакъл „Танго“ на 14 май, която беше отложена във връзка с епидемичната обстановка в страната. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Софийската опера ще представи за пръв път „Кирил и Методий“ от Живка Клинкова, а на 30 май ще прозвучи концертно изпълнение на „Макбет“ от Джузепе Верди.

„Мюзикълът „Баща ми бояджията“ на сцената на Софийската опера претворява идеята ми един майсторски направен музикален филм да получи заслужено нов живот. Филм, който идва от екрана, за да стане представление, на живо. Това е и моят личен поклон към създателите му с участието на легендарни български артисти в него.“ Ето какво още сподели маестро Карталов относно идеята и подготовката на спектакъла в по време на пресконференцията от 27 април.Режисьорската визия е съсредоточена в сценично претворяване на филма. Рамката на екрана е рамка и на сцената, а филмовите образи сякаш са се слели с емоционалната обстановка на театъра, за да бъде действието живо с посланията си.

Специално е участието на Славчо Пеев, който с голяма любов се връща в спомените си.


В състава на заглавието влизат едни от най-утвърдените и най-младите артисти на театъра:

Александър Георгиев, Весела Делчева, Димитър Станчев, Мариана Цветкова, Ангел Христов, Красимир Динев, Николай Петров, Николай Павлов, Боян Арсов, Пламен Гранжан, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Георги Джанов, Емил Павлов, Калин Душков, Рада Тотева, Кирил Иванов, Георги Петров. Участват и деца от Детска вокално-театрална формация „Таласъмче“ с ръководител Димитър Констанцалиев и вокална група с ръководител Таня Лазарова.

Режисурата и сценографията са дело на Пламен Карталов. Музикалното ръководство е поверено на Светослав Лазаров, а оркестрацията на Ангел Николов. Костюмите са на Нела Стоянова, художник е Кристиян Стоянов и хореограф – Риолина Топалова.

Освен към Славчо Пеев, Пламен Карталов е отправил специална покана и към Калин Врачански за главната роля.

Какво е да си баща на шест деца, макар и само на сцената, чуйте в звуковия файл.


Не пропускайте премиерата на „Баща ми бояджията“ на 8 май на сцената на Софийската опера и балет. Следващите представления са на 9, 10, 18, 19 и 20 май.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Любовен еликсир“ на Доницети за юбилея на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

След грандиозния концерт на 22 май, с който бяха открити Софийските музикални седмици, посветен на 100-годишнината на академията, продължават различните концерти и събития. Изложбата все още може да бъде видяна във фоайетата на зала „България“.  Друго събитие, върху което беше акцентирано, е постановката на операта „Любовен еликсир“ на Доницети. Тя..

публикувано на 24.06.21 в 08:35

„Бъдещо минало“ или как музиката среща пространствата в дебютния албум на Димитър Горчаков

Да преплетеш времето – бъдещето и миналото, да срещнеш няколко стила – джаз, фолклор, класическо музика, да импровизираш, експериментираш и интерактивираш и всичко това в голямото море на музиката – такава е провокацията, която отправя музикантът Димитър Горчаков с новия си албум „Бъдещо минало“. умее да прави умело преплитане между фолклор, джаз,..

публикувано на 23.06.21 в 08:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 21.06.21 в 16:05

Запис на концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР

Концертът „Рапсодии“, който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин изнесоха на сцената на зала „България“ на 18 юни, включва популярни образци, създадени в този жанр от Веселин Стоянов, Клод Дебюси, Ференц Лист, Джордже Енеску и Панчо Владигеров. Солист Кристиян Калоянов, кларинет. Благодарение на Еврорадио, беше излъчен директно не само..

публикувано на 21.06.21 в 15:27
Панчо Владигеров

Радиосимфониците – епизод 2 с „Епизоди“ опус 36 на Владигеров

Във второто издание на рубриката на Марио Ангелов – продуцент на симфоничната музика в БНР, акцентът е върху нови записи на СО на БНР из творчеството на много обичан български класик – Панчо Владигеров. „Фокстрот“ без опус – оригинал за пиано от 1925 г., оркестриран от Милчо Левиев, е първият запис, осъществен от Марк Кадин през 2017 в качеството на..

публикувано на 21.06.21 в 09:15