Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей с богата програма в Деня на Българската армия

| обновено на 06.05.21 в 15:23
Снимка: militarymuseum.bg

Националният военноисторически музей отбелязва Деня на Българската армия с вход свободен и богата празнична програма. За първи път посетителите на музея ще могат да разгледат най-новите фотоизложби – „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“. Първата показва как армията е отбелязвала празника си в годините след Освобождението, както и трансформациите в празничния календар на войската. Втората изложбата е посветена на 200-годишнината от рождението на патриарха на националната революция Георги Стойков Раковски и проследява живота и делото му.

Екипът на Военноисторическия музей очаква и малките си посетители със специалната игра „Реши военната кръстословица“, в която те ще трябва да съчетаят уменията си за ориентация сред бойните машини и находчивостта си. Възрастните посетители пък имат възможността да споделят спомените си в специалната приемна „Героите в моя род“.

В Деня на храбростта и празника на Българската армия директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова разказа на слушателите на „Артефир“ и за първата книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“. Монографията е подготвена от нея в съавторство с проф. д-р Тодор Петров. Тя представя биографични данни, засягащи жизнения път и делото на 125 генерали от Третото българско царство. Цялата поредица ще обхване имената на над 560 български генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването й за народна република, което я превръща в първото подобно задълбочено и систематично научно проучване по темата.

Соня Пенкова сподели, че създаването на тази монография е „част от един неизпълнен дълг към тези хора, стояли начело на Българската армия – както в бой, така и в мир“. Тя съдържа дълго подбирани факти, чрез които генералите – познати и малко известни, някои дори забравени, са равностойно представени. С нея авторите ѝ дават гаранция за достоверност.

Още за „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“, както и за специалната програма на Националния военноисторически музей можете да чуете в звуковия файл.

На днешния празник с вход свободен ще работят и филиалите на НВИМ – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58

„Световен театър в София“ започва на 3 юли

След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална публика отново има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови представления от международната сцена. В своето петнайсето издание „Световен театър в София“ представя специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания. Представленията ще се..

публикувано на 23.06.21 в 15:40

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой в нещо повече от дете, в нещо повече от възрастен, превръща го в приятел. В трепнещ човек, както го определя продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който наскоро спечели поредната си награда. „Сантяго“ на Андрей Кулев е вдъхновен от едно от..

публикувано на 23.06.21 в 12:25

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на прожектора? Можем само да предполагаме какво е да търсиш и да създаваш култура в малък град. Звучи..

публикувано на 23.06.21 в 11:54