Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей с богата програма в Деня на Българската армия

| обновено на 06.05.21 в 15:23
Снимка: militarymuseum.bg

Националният военноисторически музей отбелязва Деня на Българската армия с вход свободен и богата празнична програма. За първи път посетителите на музея ще могат да разгледат най-новите фотоизложби – „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“. Първата показва как армията е отбелязвала празника си в годините след Освобождението, както и трансформациите в празничния календар на войската. Втората изложбата е посветена на 200-годишнината от рождението на патриарха на националната революция Георги Стойков Раковски и проследява живота и делото му.

Екипът на Военноисторическия музей очаква и малките си посетители със специалната игра „Реши военната кръстословица“, в която те ще трябва да съчетаят уменията си за ориентация сред бойните машини и находчивостта си. Възрастните посетители пък имат възможността да споделят спомените си в специалната приемна „Героите в моя род“.

В Деня на храбростта и празника на Българската армия директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова разказа на слушателите на „Артефир“ и за първата книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“. Монографията е подготвена от нея в съавторство с проф. д-р Тодор Петров. Тя представя биографични данни, засягащи жизнения път и делото на 125 генерали от Третото българско царство. Цялата поредица ще обхване имената на над 560 български генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването й за народна република, което я превръща в първото подобно задълбочено и систематично научно проучване по темата.

Соня Пенкова сподели, че създаването на тази монография е „част от един неизпълнен дълг към тези хора, стояли начело на Българската армия – както в бой, така и в мир“. Тя съдържа дълго подбирани факти, чрез които генералите – познати и малко известни, някои дори забравени, са равностойно представени. С нея авторите ѝ дават гаранция за достоверност.

Още за „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“, както и за специалната програма на Националния военноисторически музей можете да чуете в звуковия файл.

На днешния празник с вход свободен ще работят и филиалите на НВИМ – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15

Смесеният хор "Родна песен" – от Търговище до Пекин

Смесеният хор на Търговище "Родна песен" заминава за Пекин , където ще вземе участие в международен фестивал-конкурс, посветен на хоровото изкуство. В "Нашият ден" разговаряме с  Красимира Коларова,  художествен ръководител на хора вече 45 години. Смесеният хор "Родна песен" е основан преди 126 години от възпитаник на Одеското музикално училище...

публикувано на 17.07.24 в 10:09
Участници в творческия терминал България-Израел

Творчески терминал България-Израел се проведе в София

Българският културен център в столицата стана домакин на арт събитието "Творчески терминал България-Израел, 2024". Съорганизатори бяха Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, Съюзът на българските писатели, Общество "Димчо Дебелянов" и Българският културен център. Присъстваха автори от чужбина и страната, както и..

публикувано на 17.07.24 в 09:37
Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. вмчца Марина, закрилница на Южното Черноморие. В днешния ден Созопол , покровителстван от Светата великомъченица, празнува своя официален празник. В "Нашият ден" кметът Тихомир Янакиев говори за древната и съвременна гордост на града. Историческите изследвания сочат, че Созопол е сред най-старите живи градове..

публикувано на 17.07.24 в 09:13