Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Тя, Цветана Манева“, разказана от Георги Тошев

Поглед навътре към Цветана Манева и към нейната мъдрост ни предлага журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея. Но не под формата на интервюта, а чрез писма, изпратени ѝ лично. Така авторите на биографията наброяват много повече от двама. В нея се включват дъщерята на Цветана и семейството ѝ, актьорите Явор Милушев, Снежина Петрова, Захари Бахаров и Теодора Духовникова и театралната режисьорка Възкресия Вихърова. Писмо има и от Йордан Радичков.

„Формата е много свободна на тази книга“, сподели в „Артефир“ Георги Тошев. „За мен е експеримент, никога не съм правил подобна книга, но смятам, че резултатът в тези триста и няколко страници е доста любопитен. И смятам, че дава не изцяло завършен образ, но дава един много пълнокръвен, пълноценен образ на Цветана Манева.“

Самата Цветана не желая историята ѝ да се превърне в монолог на една актриса, а Георги Тошев от своя страна иска да остане все така почтен в разказа. Затова и се стига до нестандартната форма на книгата, която я представя в дълбочина – многолика, но не толкова като артист, колкото като човек.

„Има всичко в тази книга. И тази книга беше трудна, защото Цветана Манева не е просто един човек с любопитна и богата история, Цветана Манева е мъдрец“, допълни още Тошев. Той се надява книгата да се дописва, „защото колкото повече очи, колкото повече сърца прочитат един човешки живот, толкова повече шанс има ние да се доближим до онези забележителни българи, които променят не само културната ситуация около нас, но променят и съвременната ни история“.

„Тя, Цветана Манева“ ще излезе в началото на юни. Изданието ще се предлага в два варианта, едното, от които колекционерско. Подготвя се и мащабен проект със Съюза на артистите, който ще продължи до края на 2021 година. Подробностите около него обаче тепърва предстоят. Както и тези около другия проект, върху който работи Георги Тошев. Един разказ за София от годините, в които концертмайсторът на кралската опера в Лондон – световноизвестният български цигулар Васко Василев, преживява в своя роден град.

Как се разказва животът на друг човек? Къде е мястото на партньорството в книгите, които се дописват? Защо най-безценното за един журналист е доверието, което получава от хората, чиито истории предава? Отговорите дава Георги Тошев в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Фредерик Бегбеде

„Човекът, който плаче от смях“

В поредната блестяща сатира Фредерик Бегбеде с неоспорима склонност към хумористичното, разобличава „диктатурата на смеха“, описва общество, в което „смешното е задължително“ и осмива това, което нарича комикопопулизъм, практикуван от много негови събратя, но и от политици. Остроумно, занимателно и с немалко тъга, Бегбеде превежда читателя от..

публикувано на 22.06.21 в 17:10

„РазЛичности“ в Арт галерия – НДК

B артпространството на галерията в Двореца на културата е подредена изложба на млади автори от Студио „4 уши“. „РазЛичности“ vol. 2 е заглавието, което участниците са избрали за артистичната си изява. Тя е продължение на проект от 2019 г. и част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. 18 творци с над 50 произведения..

публикувано на 22.06.21 в 17:00

„Изкуството да се сбогуваш“ – премиера на Аксиния Михайлова

Антологичният сборник „Изкуството да се сбогуваш – избрани и нови стихове 1990-2020“ има поетична премиера на 22 юни от 18,30 в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Поетесата е включила в луксозния том 25 нови, непубликувани стихове и подборка на стихотворения от предишни свои книги. Аксиния Михайлова е известна българска поетеса и..

публикувано на 22.06.21 в 15:59

„Експонати“ – проект за силата на човешкия дух

Театрална инсталация – така сценографът Борис Далчев определя “Експонати” – един пърформанс, който съчетава в едно визуални елементи, наратив и актьорска игра. Инсталацията е поставена на открито в градина “Кристал” в столицата, участниците са затворени в кутии и разказват различни човешки истории. Това е нова артистична форма, с която VOX POPULI..

публикувано на 22.06.21 в 13:34

Ролята на въображението

Въображението е свойство на психиката да създава образи в ума. Всички процеси, които протичат в образите, се наричат въображения. Въображението като умствен процес е визуално-образно мислене, благодарение на което човек може да се ориентира, да търси решение на проблемите без пряка намеса на практически действия. Този процес е много важен, особено в..

обновено на 22.06.21 в 13:18