Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък вече има собствена театрална сграда

Димитър Кабаков, директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“

След като дълго време театралната трупа в Казанлък нямаше собствена сграда, на която да се изявява, то вече има преустроена собствена театрална зала, от бившата общинска кинозала. Първото представление, което се играе на новата сцена е премиерното „Чудомирови радости и неволи“. Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък ще изгрее премиерно и с любовните сюжети – „Любов по чумаво време“ по разказите на Йовков и постановката „Греховната любов на Зографът Захарий“, която ще бъде представена премиерно в Самоков, твърди Димитър Кабаков, директор на театър  „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък:

Всъщност театърът в Казанлък е на повече от 160 години, театралната традиция е много силна, в Казанлък 1900-тната година е създадена и първата оперета към читалище „Искр", винаги е имало театър, просто 98-ма година с решение на Министерски съвет градът най-сетне придобива своя професионален театрален състав. Самата сграда на читалище „Искра“ е построена за целите на театър, но за съжаление, конюктурата и взаимоотношенията в града не позволяват театърът да бъде в този си свой дом. И от 2012 година градът остава без място, което актьорите да нарекат свой дом. Такава е ситуацията вече 9 години, но ние не спираме да играем. Алиоловата къща е дадена на театъра от вече 5 години, една много красива възрожденска къща, преотстъпена от общината. Но я използваме основно през летния сезон. Театърът вече има собствена сграда, бившата кинозала, разширихме самата сцена, в момента е 8 на 8 метра, местата за публиката са 250. По този начин театъра има вече свой дом. Предстои да построим и гримьорни до есента към самата сграда.“

На 16 юни премиерно във Военна академия, София, ще бъде представен танцово-музикалния спектакъл „Мистериите на траките“. Освен сюжета за траките, типично за района с най-красивите рози казанлъшкият театър премиерно създава три сюжета за любовта – в новата интерпретация, на „Ромео и Жулиета“, както и в премиерното представление за този сезон „Любов по чумаво време“, компилация от разкази на Йордан Йовков и „Греховната любов на Зографът Захарий“, една постановка, която ще постави светлината на прожекторите върху тъжната, но красива любовна история на Зографът Захарий:

„Казанлъшкият театър има доста дълга история и практика в запазването на древността, това са художествени интерпретации на тракийската древност, 2018 година направихме първи вариант на „Мистериите на траките“, в това представление сме се съсредоточили повече върху историята на Орфей и Евридика. „Любов по чумаво време“ беше провокирана именно от пандемията и тази затвореност, която хората са я преживявали през виковете много пъти, да си спомним Декамерон и това, което са преживели хората в Италия, нашите герои ще трябва да се сблъскат със себе си, със страховете си и с любовта в това представление.“

Още за новия театрален сезон в Казанлък и за новата театрална зала в града, чуйте в разговора с директора на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ – Димитър Кабаков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31

Един художник в дивото

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България. Това му дава възможност да работи по няколко проекта. Първият – „Пръстени на времето“ –..

публикувано на 18.06.21 в 08:35
Вилияна Карушкова (вляво) и Калина Павлова

Серафим – интерактивна артинсталация на тъмно

„Серафим е изследване, което поставя въпроси, свързани с „Бавната мода“ и свръхконсуматорското общество. Идеята е на Вилияна Карушкова – моден дизайнер, и Калина Павлова, която се занимава с реклама и културен мениджмънт. Името на проекта е вдъхновено от едноименния разказ на Йордан Йовков, в който героят със своето старо, износено палто е символ на..

публикувано на 18.06.21 в 08:05