Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък вече има собствена театрална сграда

Димитър Кабаков, директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“

След като дълго време театралната трупа в Казанлък нямаше собствена сграда, на която да се изявява, то вече има преустроена собствена театрална зала, от бившата общинска кинозала. Първото представление, което се играе на новата сцена е премиерното „Чудомирови радости и неволи“. Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък ще изгрее премиерно и с любовните сюжети – „Любов по чумаво време“ по разказите на Йовков и постановката „Греховната любов на Зографът Захарий“, която ще бъде представена премиерно в Самоков, твърди Димитър Кабаков, директор на театър  „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък:

Всъщност театърът в Казанлък е на повече от 160 години, театралната традиция е много силна, в Казанлък 1900-тната година е създадена и първата оперета към читалище „Искр", винаги е имало театър, просто 98-ма година с решение на Министерски съвет градът най-сетне придобива своя професионален театрален състав. Самата сграда на читалище „Искра“ е построена за целите на театър, но за съжаление, конюктурата и взаимоотношенията в града не позволяват театърът да бъде в този си свой дом. И от 2012 година градът остава без място, което актьорите да нарекат свой дом. Такава е ситуацията вече 9 години, но ние не спираме да играем. Алиоловата къща е дадена на театъра от вече 5 години, една много красива възрожденска къща, преотстъпена от общината. Но я използваме основно през летния сезон. Театърът вече има собствена сграда, бившата кинозала, разширихме самата сцена, в момента е 8 на 8 метра, местата за публиката са 250. По този начин театъра има вече свой дом. Предстои да построим и гримьорни до есента към самата сграда.“

На 16 юни премиерно във Военна академия, София, ще бъде представен танцово-музикалния спектакъл „Мистериите на траките“. Освен сюжета за траките, типично за района с най-красивите рози казанлъшкият театър премиерно създава три сюжета за любовта – в новата интерпретация, на „Ромео и Жулиета“, както и в премиерното представление за този сезон „Любов по чумаво време“, компилация от разкази на Йордан Йовков и „Греховната любов на Зографът Захарий“, една постановка, която ще постави светлината на прожекторите върху тъжната, но красива любовна история на Зографът Захарий:

„Казанлъшкият театър има доста дълга история и практика в запазването на древността, това са художествени интерпретации на тракийската древност, 2018 година направихме първи вариант на „Мистериите на траките“, в това представление сме се съсредоточили повече върху историята на Орфей и Евридика. „Любов по чумаво време“ беше провокирана именно от пандемията и тази затвореност, която хората са я преживявали през виковете много пъти, да си спомним Декамерон и това, което са преживели хората в Италия, нашите герои ще трябва да се сблъскат със себе си, със страховете си и с любовта в това представление.“

Още за новия театрален сезон в Казанлък и за новата театрална зала в града, чуйте в разговора с директора на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ – Димитър Кабаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Левски е този, който учи българите да пишат с дела

Ден след 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски в "Нашият ден" разговаряме с писателката Здравка Евтимова – за необходимостта от светлия облик на Дякона. Дядото на Евтимова кръщава баща ѝ с името на Левски, за да расте в бедната му къща един смел, свестен човек – такъв, който държи на дома, на родната земя и на думата си. "..

публикувано на 19.07.24 в 10:27