Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Порталът“, с който зрителите могат да пътуват във времето

Снимка: bnt.bg

След като дълго е пътувал назад във времето физикът и пътешественик доц. Димо Троянов - Джингиби, който единствен носи знанието за „Порталът“, за първи път се озовава в своята София 40 години напред. Това от своя страна дава възможност на племенника му – криминалният психолог Крум Бонев, да се пренесе в 1979 година, за да осуети убийството на една певица, което все още не се е случило. Съдбата на съвременния мъж, който пътува във времето чрез тайнствен портал, изправя миналото срещу бъдещето в един сериал, който вече прикова зрителите към ефира на БНТ с първия си епизод.

„Порталът“ ще се развие в шест серии, но всъщност носи всички качества на пълнометражното кино. В главните роли, на пътуващите във времето мъже, са Велислав Павлов и Александър Кънев. И макар да си партнират най-вече със Стефания Кочева и Джулия Бочева, в по-централните роли влизат около 35 актьори. Сред тях са Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев-Геро, Дарин Ангелов, Свежен Младенов, Мария Стефанова и Радена Вълканова. Специално участие имат и актьорите Борис Луканов и Христо Мутафчиев, както и Татяна Лолова, която играе последната си роля – на буржоазна дама дисидент. В „Порталът“ зрителите могат да видят и Мария Илиева, която се превъплъщава в младата Йорданка Христова. Причината за нейното присъствие в историята на сериала е, че той е ситуиран в средите на творческата бохема и поставя специален акцент върху музиката от златните години на българската естрада. Режисьорът и съсценарист Илиян Джевелеков споделя, че сериалът ще вдъхне нов живот на много забравени и непознати песни от 70-те.

Именно пресъздаването на София през тези години се оказва най-голямото, но и „вкусно“ предизвикателство за екипа. Столицата днес изглежда по съвсем различен начин, но художникът Георги Димитров успява да претвори софийските екстериори и интериори от 1979 година. И все пак, същинската находка в „Порталът“ е изборът на самия портал – Софийският университет „Св. Климент Охридски“.


„Това е едно от не многото в България места, в които човек като влезе – влиза като в храм. Наистина има такава атмосфера, сякаш по стените и коридорите е попит академичният дух, който е закърмил едни от най-великите българи в цялата история… Сякаш свещенодействие се извършваше, когато снимахме вътре“, каза в „Артефир“ режисьорът Илиян Джевелеков. Той пише сценария на „Порталът“ заедно с Нели Димитрова и Матей Константинов, от чиито сънища, развиващи се в университета, идва и идеята за сериала.

Всяка неделя в продължение на още пет седмици зрителите ще пътуват с „Порталът“ и ще могат да се насладят на смесица от жанрове. Определен предимно като криминален и приключенски сериал, той съдържа в себе си и малко драма, още толкова комедия и много музика за настроение. А по думите на Илиян Джевелеков, именно пътуването във времето е жанрът на сериала.

„Ние се опитахме да създадем интересна игра за ума, която първо беше за нас на ниво сценарий и заснемане на филма, а после се надяваме и за зрителите да бъде така.“

С „Порталът“ екипът се опитва да допринесе с нещо ново към тази утвърдена и разработена в немалко филми и сериали тема, каквато е пътуването във времето.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31

Един художник в дивото

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България. Това му дава възможност да работи по няколко проекта. Първият – „Пръстени на времето“ –..

публикувано на 18.06.21 в 08:35
Вилияна Карушкова (вляво) и Калина Павлова

Серафим – интерактивна артинсталация на тъмно

„Серафим е изследване, което поставя въпроси, свързани с „Бавната мода“ и свръхконсуматорското общество. Идеята е на Вилияна Карушкова – моден дизайнер, и Калина Павлова, която се занимава с реклама и културен мениджмънт. Името на проекта е вдъхновено от едноименния разказ на Йордан Йовков, в който героят със своето старо, износено палто е символ на..

публикувано на 18.06.21 в 08:05