Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Дали ще стигнат микрофоните, когато всички започнат да говорят

| обновено на 08.05.21 в 18:26

Тази седмица главният редактор на разследващите сайтове „Bird.bg“ и „Биволъ“ Атанас Чобанов инициира петиция по повод подписаното споразумение за партньорство между телевизия „Европа“ и канала за международни новини „Евронюз“. Защо е нужна тази петиция и в каква медийна среда работят българските журналисти, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Атанас Чобанов:

Цялостната картина и петицията до „Евронюз“

„Има една девалвация както на медийната свобода, така и на парламентаризма, на държавността и тези неща корелират. Тази грозна картина я имаме благодарение на управляващата партия.

А петицията я написах, защото „Евронюз“ е частна компания, но тя получава субсидии от Европейската комисия, при това положение да се направи партньорство с телевизия, която, първо, е партийно оцветена и е пропаганден рупор на ГЕРБ, и второ, е собственост на търговец на оръжие, т.е. парите за телевизията идват от смърт, трето, знаем, че Добрин Иванов е прокси на Делян Пеевски, четвърто, г-н Добрин Иванов е свързан със скандала „Магнитски“ – това ли е моделът, който „Евронюз“ ще легитимира и узаконява пред очите на европейските данъкоплатци? Тази петиция разбира се, няма да остане адресирана само до „Евронюз“, а ще бъде изпратена до Европейската комисия и Европейския парламент. Надяваме се да има реакция от институциите, защото аз и тези над 1000 души, които сме подписали тази петиция, сме заявили, че няма да мълчим за това как се харчат парите на европейските данъкоплатци.“

Изслушването на Светослав Илчовски

„Това изслушване се опитаха да го превърнат в цирк и фарс чакалите на ГЕРБ и тук видяхме, че глутницата е съставена и от депутати. Те отидоха, за да прекъснат заседанието и да не се чуе това, което казва Светослав Илчовски. Поведението на ГЕРБ беше изключително нагло и арогантно. Но едно от няколкото важни неща, които г-н Илчовски каза съвсем подредено, беше например как Иван Ангелов - Пилето го е принуждавал да прави кухи обороти за фирмата му, за да се вдигнат акциите ѝ на борсата. И после тези акции са изкупувани от частните пенсионни фондове, а по този начин е ощетен целият народ. Всичко, което този човек разказа, ясно показва как е мачкан бизнесът в България. И ние от „Bird“ започваме работа по някои от следите, които г-н Илчовски даде по време на изслушването. Например, още днес посочихме на страницата на „Bird.bg“, защо Иван Ангелов е сочен като важен фактор в земеделието – ами той е бил в една фирма с Десислава Танева, бивш дългогодишен министър на земеделието. Или пък историята с фурмите, които уж бяха хуманитарна помощ, а се оказа, че Иван Ангелов ги е продал, което показва симбиозата между влиятелни бизнесмени, „барони“ като Пеевски и държавата, която се яви гарант за една съмнителна сделка.“

Ролята на медиите, ако други хора проговорят

„Ако други решат да проговорят, медиите би трябвало да им дават трибуна, да им задават въпроси, но доверие на хората към медиите трудно може да има, защото виждаме как трите основни телевизии странят от корупционните теми, които изобличават управлението на Борисов. Това е някаква инерция, която може би ще се пречупи в някакъв момент, но все още е факт. Дали ще стигнат микрофоните, когато всички започнат да говорят, вече е въпрос, защото много хора са били подлагани на натиск от това управление. Но това не са нови неща, ние още преди време публикувахме случая „Яневагейт“, от който стана ясно как се управлява с карето карти с приближени бизнесмени, с компромати, с удари под кръста, с прокурори, които могат да спретнат обвинение на всеки посочен.“

Цялото интервю с Атанас Чобанов можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56

Да се промени Наредба №7 за ваучерите за храна, за да се използват и за почивка

Какви са очакванията към летния туристически сезон? Ваксинации, сертификати... къде да почиваме, какво да изберем – в чужбина или у нас? Темата коментира в “Нашият ден“ Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма: “Очакванията за летния сезон са много интензивни пътувания на българи в България, което..

обновено на 18.06.21 в 14:33
Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология. Първият семинар през 2019 година се проведе в Италия, а тазгодишното обучение се реализира на остров Персин край град Белене. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:19