Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България и българското през фотообектива на Радослав Първанов

Най-големият подарък е да се родиш в България

Снимка: Радослав Първанов, личен архив

Какви ще бъдат кадрите, които ще останат след нас?

Радослав Първанов е млад фотограф, който се е заел да съчетае лицата, традиционното българско облекло и историческите обекти. Той отдава години от живота си за сътворяване на един проект за българина и българката. Завършва образованието си в Лондон и в Германия, но избира да се върне в България.

Радослав Първанов

Радослав Първанов е главен герой в “Нашият ден“

“Намирам се в Пловдив, вчера осъществихме премиерата на третата част на моя авторски проект – “Аз съм българка“.“

Образование

“Исках да получа добра квалификация на необходимото ниво, но винаги с мисълта да се върна. Защото, може би към края на моето средно образование, знаех, че трябва да бъда тук и мястото на младите е тук.

Работата, която трябва да свършим, да бъде насочена към България. Родолюбивата нотка и влечението към корените става още по-силно, когато си откъснат от родината, но винаги съм бил със съзнанието, че мястото ми е тук.

Навън е красиво, навън има много възможности, чужбина е необятна, но истински горди и щастливи можем да бъде само у дома.

Продължава да живее моят девиз – най-големият подарък не е животът, а истинският подарък е да се родиш в България.“


Какво зависи от нас

“Винаги съм смятал, че не просто нещо, а всичко зависи от нас – ние сме суверенът. Но трябва да има малко по-голям интерес от страна на младите хора към това, което се случва на държавно ниво.

Имаме право на избор. Веднъж на четири години или по-често, както е в случая. Трябва да се интересуваме, защото от този процес зависи нашето бъдеще в голяма степен.

Младите винаги трябва да бъдат ангажирани, информирани и ориентирани.“


Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За дълга, честта, доблестта и наказанието

За дълга и любовта, за честта и предаността към всевечния закон на човеколюбието, надхвърлящ раса, пол и произход, се говори рядко. Но в нашата история има достатъчно примери за това. Между тях е и честта да застанеш в защита на съседа евреин – низвергнат по силата на антихуманния Закон за защита на нацията.  Много пъти в „Познати и непознати“ се..

обновено на 17.06.21 в 17:24
Дилян Палаузов

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда, как да се справим с него? Дилян Палаузов е IT специалист, внедрил безвъзмездно софтуер за електронна поща за организация от неправителствения сектор, която работи на доброволчески принцип. Софтуерът за електронна поща включва механизми за противодействие на спам и вируси,..

публикувано на 17.06.21 в 17:00

Култура, икономика и история на обществата

Как са свързани културата, обществените отношения, икономическото и социално развитие с успеха на определени общности? Темата коментира в “Нашият ден“ преподавателя в УНСС проф. Марин Паунов . “Налице е едно гражданско разбиране за култура, което е малко тясно. Култура в нашия по-академичен смисъл на думата не се свежда толкова до..

публикувано на 17.06.21 в 12:54

Йога или за положителната страна от пандемията

Кога да допуснете йога в живота си и къде е най-лесно да я откриете? Oснована през 1981 г., Фондация “Изкуството да живееш“ е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента. Фондацията провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за..

публикувано на 17.06.21 в 11:57

Програмистите – клише и реалност

За конфликтите в работата, екипността, клишетата, насочени към създателите на дигиталния свят. Темата коментира в Хараламби Хараламбиев в “Нашият ден“, създател на проект за хармонична работна среда. “Най-стандартното клише за програмистите е, че не могат да комуникират, че са се затворили в света с компютрите. Това е наистина..

публикувано на 17.06.21 в 11:29