Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Болници и финансиране – възможно ли е да не са търговски дружества

| обновено на 12.05.21 в 14:30
Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

Възможно ли е болниците да не са търговски дружества? Къде се корени проблемът за финансирането и управлението на болниците в системата на българското здравеопазване?

Темите коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков, икономист в областта на здравеопазването.

“Възможно е всичко, както се казва в юридически план. Въпросът е дали ще бъде от полза за работещите в системата и за пациентите, или ще бъде в техен ущърб.

В момента всяко едно лечебно заведение е регистрирано по Търговския закон, независимо дали е общинско, дали е държавно. Съответно и дали е частно.

По този начин има яснота в разчетите за печалба, за загуба, има и прозрачност за тези, които четат тези отчети.

Съответно всеки едни от нас лесно може да види какво се случва с разходите за здравеопазване и какво се случва с неговите пари, когато те влязат в дадена болница.

Около 90% от приходите на лечебните заведения зависят от клинични пътеки. Ако пациентът реши да се лекува в лечебно заведение – А, Б или В – независимо от неговата собственост, то тогава това лечебно заведение получава пари от НЗОК под формата на заплащане.

Естествено има възможност във всеки един аспект, видяхме го и през последната година, лечебните заведения, когато стане въпрос, в кризисни ситуации, да бъдат допълнително субсидирани.

И то техните отделения, които касаят интензивно лечение или касаят инфекциозните заболявания, касаят по време на пандемия всичките нужни дейности, консумативи и всичко останало.

Когато говорим за лечебни заведения и когато говорим за добро управление, съответно и конкуренция, на чиято база да бъде изградено това добро управление, съответно и качеството на лечение, то тогава говорим за реална конкуренция между лечебните заведения.


Ако бъде премахнат търговският статут на лечебните заведения, или пък на част от тях, това ще наруши всякакъв вид конкуренция между общински и държавни, т.е. публични дружества и частни такива.

Тъй като ще превърне общинските и държавните в такива на командно финансиране от страна на Министерство на здравеопазването чрез НЗОК или чрез други тип субсидия.“

Частните болници

“Тъй като те не бяха част от мотивите на този Законопроект, само в мотивите беше описано желанието да бъде премахнат търговски статут. За щастие частните не са там. Не можеш да накараш един частник да си дерегистрира търговското дружество.

Не само частните, но и държавните дружества, би следвало да регистрират печалба. Тук, въпреки че говорим за здраве, говорим и за заплащане.

Говорим за ефективност на лечебните заведения, говорим и за оптимизация на системата.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За дълга, честта, доблестта и наказанието

За дълга и любовта, за честта и предаността към всевечния закон на човеколюбието, надхвърлящ раса, пол и произход, се говори рядко. Но в нашата история има достатъчно примери за това. Между тях е и честта да застанеш в защита на съседа евреин – низвергнат по силата на антихуманния Закон за защита на нацията.  Много пъти в „Познати и непознати“ се..

обновено на 17.06.21 в 17:24
Дилян Палаузов

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда, как да се справим с него? Дилян Палаузов е IT специалист, внедрил безвъзмездно софтуер за електронна поща за организация от неправителствения сектор, която работи на доброволчески принцип. Софтуерът за електронна поща включва механизми за противодействие на спам и вируси,..

публикувано на 17.06.21 в 17:00

Култура, икономика и история на обществата

Как са свързани културата, обществените отношения, икономическото и социално развитие с успеха на определени общности? Темата коментира в “Нашият ден“ преподавателя в УНСС проф. Марин Паунов . “Налице е едно гражданско разбиране за култура, което е малко тясно. Култура в нашия по-академичен смисъл на думата не се свежда толкова до..

публикувано на 17.06.21 в 12:54

Йога или за положителната страна от пандемията

Кога да допуснете йога в живота си и къде е най-лесно да я откриете? Oснована през 1981 г., Фондация “Изкуството да живееш“ е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента. Фондацията провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за..

публикувано на 17.06.21 в 11:57

Програмистите – клише и реалност

За конфликтите в работата, екипността, клишетата, насочени към създателите на дигиталния свят. Темата коментира в Хараламби Хараламбиев в “Нашият ден“, създател на проект за хармонична работна среда. “Най-стандартното клише за програмистите е, че не могат да комуникират, че са се затворили в света с компютрите. Това е наистина..

публикувано на 17.06.21 в 11:29