Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво ще видим на традиционния фермерски пазар

Снимка: https://www.ngobg.info/

Всяка сряда и петък пред Министерство на земеделието се провежда традиционният фермерски пазар.

Организацията и възможността за реализация в голяма степен се дължи на Фондация “Биоселена“.

Инициативата коментира в “Нашият ден“ Тенчо Христов от Фондацията.


Идеята

По тази идея работим от 2008 г. Когато стана ясно, че вече сме страна членка в ЕС. И стана ясно, че всяка една страна членка, освен регламента, който управлява производството на храни, си има едно изключение, с което могат да се изработват и животински храни в самата ферма.

Всеки да ги изработва сам, по своя автентична рецепта, типична за региона. И да я предлага директно на потребителите.

Нямаше подобно законодателство по това време в България, инициирахме такова и то стана факт от 2010 г.

Без фермерите, които биха искали да покажат своят труд и продукция, няма как да стане пазара.

Своето участие за утре вече са регистрирали ферми, които ще предлагат продукти от биологично месо, млечни продукти, зеленчуци ще има утре. Пчелни продукти, хляб, който не е типичен фермерски продукт, но не може без него.

Това, което липсва в нашето семейство, са млечните продукти.

Фермерски пазар във Видин

Бъдещето

Идеята си остава, разраства се постоянно. През юли ще направим вече четири години от началото на този пазар.

Четири години с все повече участници, все по-голям асортимент, предлаган от самите участници, които идват.

Всеки един от участниците в нашия пазар през тези четири години е увеличил минимум два пъти, дори три пъти броя на асортиментите, които предлага.

Разговора можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ: Предвиждаме около 12,5% нарастване на средната работна заплата за 5 години

Ще има ли плавно повишаване на доходите и в кои сектори ще се усети? Какво поискаха от КНСБ и може ли да се говори за ръст на минималната работна заплата в следващите 4 години? Ще има ли работещи бедни? Темата коментира в “Нашият ден“ Любен Томев , директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ: “Прогнозите се..

обновено на 24.06.21 в 13:48

Как се приема дете с 0 точки в системата

Историята на едно дете в семейството никога не започва от него. Започва от неговите родители. В добрия случай те са от един и същи град и не се налага генерално преместване.  Това обаче е идеалният вариант, който няма нищо общо със ситуацията в днешната българска столица – София. Темата коментира в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Сирма..

публикувано на 24.06.21 в 11:35

Продължителността на инфлацията зависи от изхода от здравната криза

Защо се наблюдава рязко поскъпване на храните и как се отразява на джоба ни?  Как управляваме парите и инвестициите си в тази ситуация, как да пресметнем възможностите си по отношение на кредите?  Как се движи инфлацията и какво да очакваме през следващите месеци? Темата коментира в “Нашият ден“ финансовият експерт Стойне Василев ...

публикувано на 24.06.21 в 10:59

Цената на премълчаването или т.нар. „спор“ между България и Северна Македония

Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетното мълчание на българската страна. Трудно, почти невъзможно е да се отдели политическата от научната интерпретация на отношенията между 1340-годишната държава България и едва 30-годишната..

публикувано на 23.06.21 в 18:17

Какво е нивото на колективния Covid имунитет на българите

До месец става ясно какво е нивото на колективния имунитет. За целта се стартира процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в началото на седмицата.  Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицинския софтуер. Ще се..

обновено на 23.06.21 в 14:14