Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фотоизложба LUCID ЕYES на Веселина Николаева

Снимка: Веселина Николаева

Един от водещите съвременни български фотографи в наративната фотография Веселина Николаева представя своята нова изложба „LUCID ЕYES“. Тя е вдъхновена от човешката близост и доверието, което изграждаме (или не) с хората.

21 портрета в човешки ръст и 2 пейзажа очакват своите ценители до 10 юни в галерия "Синтезис", а откриването е на 13 май от 16.00 до 20.00 часа. Куратор: Робърт Филип-Броадли.

Лицата от снимките гледат с ясни, блестящи (lucid) очи, а ако се приближите до много от портретите ще видите в тях и фотографа… като вход към техния свят.

Веселина Николаева е фотограф и преподавател. Получава професионалното си образование в Холандия и работи там в продължение на години. Работите ѝ са показвани на редица международни изложби и фестивали.

Веселина Николаева:

„Наративната фотография е разказвателна фотография. Тя разказва една история в 10-20-30 снимки, които не са индивидуални моменти. Точно в тази изложба обаче няма силен разказвателна елемент. Наративната фотография намира най-добре своето приложение в книжно тяло, затова всичките ми дългогодишни проекти са представени под формата на фотокнига. Макар че съм живяла много години в Холандия, намирам средата в България по-подкрепяща.“

През 2004 г. Веселина Николаева издава първата си фотокнига BABA, за която получава голямата наградата на Международния фотографски фестивал в Лодз, Полша, последвани от Descubrimientos Award за най-добър млад фотограф в Мадрид, Испания и наградата на Canon – "Сребърна камера" през 2005 г. Следващите фотокниги Веселина са: School no 7 (2007), Simply a Line (2009), номинирана е за наградата за най-добра книга Dutch Doc в Холандия (2010), книжното издание I Am Goood I Am Great I Am Wonderful и фотокнигата Yesterday When I Was Little (2014), която e номинирана за наградата на Vienna Photo Book Festival.

Веселина Николаева снима нещата, които изчезват завинаги – изчезващи култури и колективната носталгия на обществата, чувството им за загуба и отчуждение и механизмите за справяне с глобализацията.

Веселина Николаева снима с широкоформатен апарат като за всяка снимка се използва отделна фотографска плака. Нейни снимки можете да видите ТУК.

„Всичко изчезва, всеки заснет момент не може да се повтори, но тази изложба е много различна от работата ми, с която съм позната. По принцип аз обръщам много внимание на исторически факти, на антропологически факти, досега много повече хора можеха де се разпознаят в работите ми. „LUCID ЕYES“ ме вади малко от зоната ми на комфорт, това е много лична изложба, тя не е обяснителна, тя е чувствена. Хората, които съм снимала, отварят своя вътрешен интимен свят, показват се по начин, който не е цензуриран, не е направен, така че да бъде красив, не е търсена фалшива естетика, по този начин аз също показвам моя свят и начина, по който ги усещам, приемам или съществувам с тях.

Това е една изложба която не може да бъде аргументирана с исторически или културни събития, тя по-скоро е изложба, която адресира сетивата и обръща внимание на човешките състояния. Нещо, което в последната година ангажира мислите ми доста често.

Светът на ЛГБТИ не е свят, който ми е интересен или който изучавам. Това е светът на моите приятели, той не е нещо ново за мен, а е част от моя свят. Когато снимам своето семейство или своята дъщеря, логично е да снимам и своите приятели, хората, които познавам, хора, на които се възхищавам, или хора, с които имам творчески колаборации. За мен те не са различни, това е една човешка изложба. Всички те застават пред апарата със своята чупливост и своята сила едновременно, а аз искрено се надявам те да бъдат видени по един отворен начин.

Портретите винаги са ме вълнували заради връзката с човека, когото снимам, това е много е вълнуващо – времето, което отделям, и интимното пространство, което се получава между нас.“ – споделя фотографът Веселина Николаева.

Чуйте повече в звуковия файл.

Изложбата „LUCID ЕYES се осъществява с подкрепата Фондация GLAS. Наскоро фондацията издаде книгата „Хора с глас“, представяща 37 публични личности, които подкрепят правата на ЛГБТИ у нас. Сред тях са бившият посланик на Ирландия в България Майкъл Форбс, Слав и Хубен, Слава Дойчева, Рут Колева, Мануела Попова, Коста Каракашян, Галя Петкова, Ясен Згуровски, Мила Роберт, Иво Димчев, Калоян и Борис, Лили и Дари, Иван Стоянов, Таня Илиева, Войн де Войн, Галена, Светла Баева, Рая Раева, Миряна Ташкова, Александър Петров, Антон и Валан, Михаела Филева, Катерина Кирова, Ралица Стоянова, Валентин Костадинов, Елена Биринджиева и други.

Симеон Василев – председател на Фондация GLAS:

„Фондация GLAS Активно използва изкуството като начин на социална промяна.

Припомням една много успешна наша инициатива – изложбата „Балканска гордост“, представена в Пловдив през 2019 г. по време на Европейска столица на културата.

Снимките в книгата „Хора с глас“ са дело на Веселина Николаева. Някои от личностите в книгата „Хора с глас“ присъстват и като лица в изложбата „LUCID ЕYES“. Книгата беше изчерпана само за 10 дни. Тя може свободно да бъде прочетена сайта на GLAS.

Изложбата „LUCID ЕYES“ е част от календара на Sofia Pride Art, който предшества Sofia Pride. Първото събитие беше изложбата на Севда Семер: "Две сили, които се създават" в галерия +359, която ще продължи до 22 май.

На 13 май откриваме „LUCID ЕYES“ на Веселина Николаева, а на 21 юни ще бъде открита и изложбата „Love will not tear us apart“ на илюстраторките Борислава Караджова и Михаела Караджова.

На 15 май ще бъде първият Pride в Бургас. На 12 юни ще се проведе 14-о издание на Sofia Pride, тази година то ще премине под мотото „Отново заедно“.

Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) винаги са били част от обществото, но по целия свят са били подлагани на различни форми и степени на потисничество – от отхвърляне, през религиозно заклеймяване и псевдонаучно лечение и дори кастрация, до преследване от закона, което продължава в някои държави по света дори през 21-ви век.

Много от формите на дискриминация към ЛГБТИ съществуват и днес, често незабелязвани от онези, които не принадлежат към някоя от тези групи.

Основните цели на прайда е противодействие на силите и механизмите на това потисничеството на ЛГБТИ хората, не просто чрез равното им третиране, без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност, но и чрез приемането от страна на обществото, както и подобряване на живота на хората от тази общност.

Прайдът повишава видимостта на иначе прикритите и маргинализирани ЛГБТИ и пораждат обществен дебат за механизмите на потисничеството, изразяващи се в предразсъдъци и дискриминация.

С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото – избиратели и данъкоплатци, които имат право да поставят своите проблеми пред овластените и да искат тяхното разрешаване.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Веселина Николаева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живи статуи на крайбрежната алея в Русе

От 24 до 27 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“. Организатор на този единствен по рода си театрален празник в нашата страна е Драматичният театър „Сава Огнянов“, с подкрепата на Община Русе и на Министерството на културата. „Беше много трудно да организираме от различни европейски държави влизането..

публикувано на 24.06.21 в 15:37
Мирон Иванов

Мирон Иванов – сериозният работник на хумора

Всяка четвърта неделя в "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" звучи рубриката "Усмивки от старите радиоленти". В поредното ѝ издание отново можете да чуете един от популярните радиогласове, съхранен в старите ленти на "Хумор и сатира", Радиотеатъра и в Златния фонд на БНР, и да се спомните за писателя и драматурга, белязал с..

публикувано на 24.06.21 в 15:25

КЕНТ и техните "Остриета", които поставят началото на фризьорството в България

15 септември 2017 година. Следобед. Руско Русев се разхожда в района на Докторската градина в София. Един стар бръснар привлича вниманието му.  Начинът, по който работи, казва на клиента „Искам да те спечеля, искам и да те запазя!“. Вече увлечен от страстта, с която възрастният мъж подстригва, Руско влиза в бръснарницата, с идеята да разбере повече...

публикувано на 24.06.21 в 09:05
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58