Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Велико Търново – традиционен партньор на Събора на овцевъдите

Снимка: Ани Петрова

Традиционно свързваме Велико Търново с форума “Културен туризъм“, който се провежда всяка година.

Разбирам, че тази година той ще бъде отложен за есента, за да може традиционно в пълния си блясък и с много посещения и инициативи да бъде свързан.

Знаем, че община Велико Търново подкрепя занаятите, старите традиции, автентичния фолклор и това не е от вчера и днес.

Защо общината традиционно е партньор на Националния събор на овцевъдите в България, който тази година ще се състои през юни край Петропавловския манастир в Лясковец.

Какво, освен подкрепа на животновъдството, се случва на тези форуми и как те пазят традицията в българското животновъдство, занаяти и фолклор.


Темата коментира в “Нашият ден“ Нелина Църова, Директор на дирекция "Култура, туризъм и международни дейности"

“Да, действително, част от културната програма и изобщо от културната политика на Община Велико Търново, е точно съхраняването на нематериалното културно наследство.

Нашата община е сериозен носител на това. Съборът на овцевъдите е едно комплексно събитие. Да, то има своята насоченост в областта на подкрепа на животновъдството, на българските фермерски продукти, но овцевъдството, козевъдството, това е традиционен поминък в нашите земи, още от най-дълбока древност.

По тази причина с тях са свързани и много традиции и обичаи. Имат собствен раздел във фолклора, в музиката, в българската обредност.

Запазването на тези традиции е нещо наистина много важно. Нещо, което трябва да се направи, запазването и предаването към поколенията напред.

Тук имат място и занаятите, които са пряко свързани с този поминък на българите. Те са неразделна част и от материалното, и от нематериалното културно наследство на българите.

По тази причина този най-голям форум в тази област получава пълната подкрепа на Община Велико Търново.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.



 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56