Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеографът Мартин Граховски, или човекът оркестър на малки продукции

Снимка: @martin.grahovski

Сценарист, режисьор, оператор, осветител, звукорежисьор – на терен и в постпродукция, монтажист, продуцент, но с камера. Видеографът обединява всички тези добре познати професии от миналото в едно, на базата на добри познания и умения. Той е човекът оркестър във видеозаснемането на малки продукции. Не толкова заради липсата на средства, колкото заради развитието на технологиите и на видеото като носител на информация, емоция и послания.

Младият видеограф-документалист Мартин Граховски е именно такъв разказвач на истории от ново поколение. И по-конкретно – от поколението R. То не се определя от възраст, пол или жанр, а от страстта си към фотографията и видеозаснемането. Неговите представители променят правилата на разказване.

Със своята камера и всичко онова, което може да се прибави към нея като техника, Мартин пътешества и заснема света, за да открои контрастите в него и експлозията от образи в различните култури. Определя работата си като форма на нестандартна документалистика. Старае се да създава филми, не по-дълги от 20 минути, с вдъхновяващи сюжети и истории, в които показва естествените и силни моменти от живота на хората. Такива са разказите му от изолирани населени места в държави като Непал, Индия, Лаос, Гана, Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Япония, където камерата му вдъхва живот на видеоистории, които се предават във времето и между хората. В работата си той се ръководи от непредсказуемостта на момента и от музиката, без която не може. А това, което най-много го впечатлява, е възможността да заснеме съграждането на места, които тепърва ще се развиват, и скромността на жителите им.

Мартин Граховски
Мартин е бил само на осем месеца, когато с баща му заминават за САЩ. След като майка му завършва образованието си там, семейството се мести в Канада. Летата си обаче Мартин прекарва в Севлиево. Там баба му го учи на български. Там, на 16-годишна възраст и от желание да покаже на канадските си приятели колко хубава е родната му страна, разказва и първата си видеоистория – тази за красивата българска земя, към която се завръща всяко лято.

В момента Мартин Граховски живее в София и работи по различни проекти, за които можете да научите в страницата му 3 minute media, както и в YouTube канала му. В звуковия файл обаче можете да чуете за „48 часа“ – поредица, която разказва историите на 15 български личности, в два последователни дни, и за подкаста, в който е ководещ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Дарев

Да правиш кино там и тук

Богдан Дарев е режисьор и продуцент. Живее и работи в Сиатъл, САЩ, където заминава през 1995 г. В творческата му биография има няколко филма, сред които "Тази баба", "Хармония", "Там", заради който се връща в България 23 години след заминаването си, "Кавал парк", а най-новият се нарича "Спица". Филмът му "Там" беше излъчен по БНТ, а "Кавал..

публикувано на 21.07.24 в 09:10

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18