Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Икар“ 2021 и хиляди пъти „Благодаря!“

7
Михаил Белчев с „Икар“ - за изключителен принос към музиката. Наградата връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
Снимка: БГНЕС

За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства „Икар“. Тазгодишното издание мина под знака на 100-годишния юбилей на съюза. За първи път от основаването му насам церемонията се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий.

Наградите се раздадоха на сцената на Народния театър. Там, за водеща мъжка роля с летящата статуетка беше отличен Валери Йорданов за pолята cи в моноспектакъла „Караконджул“ по Николай Хайтов, а за женска – Ирини Жамбонас в „Кой се бои от Вирджиния Улф“. „Икар“-ът за режисура отиде при Диана Добрева за „Синът“ от Флориан Зелер. Постановката на „Театър 199“ „Боклук“ от Елена Телбис спечели „Икар“ за драматургичен текст и за най-добър спектакъл. Спечели и наградата на публиката за драматично представление. „Икар“-ът за цялостен принос към българския театър беше присъден посмъртно на Татяна Лолова. Приеха го внуците ѝ Сава и Матео, които благодариха, поставиха статуетката на земята и ръкопляскат заедно с публиката.

„Икар“ 2021 за изключителен принос към музиката беше връчен на Михаил Белчев, а за чест и достойнство – на актьора Любомир Бъчваров. Поетът Иван Теофилов пък получи приза на „Акт-Унима“ за значим принос в развитието на българското куклено изкуство. С „Икар“ бе награден и Петър Пашов за режисурата на „Пиано на луната“. По негови думи, отличието за постижения в кукленото изкуство рядко се дава на режисьор.

По време на церемонията не липсваха емоции. За тях допринесоха както излъчените кадри от проекта на „АртАкция“ – „#НавънКъмСебеСи“, така и песента, която световноизвестният цигулар Васко Василев и Керана написаха специално за наградите. С нея се отдаде почит към всички артисти, които ни напуснаха през изминалата година.

За възможността да кажат „Благодаря!“ от сцената на Народния театър – думата, която се повтаряше най-много на „Икар“-ите, в звуковия файл разказват Поля Йорданова, отличена за дебют, Александър Тонев, който взе „Икар“ за поддържаща мъжка роля, Елена Телбис и Любомир Бъчваров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36