Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 10-16 май

Снимка: Ани Петрова

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 май.

На 7 май в галерия "Казаков" в Трявна бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на музиканта Мирян Колев. Проектът включва тридесет подбрани фотографии, придружени от звуците на минималистичния албум “Ghost villages”. Албумът е композиран от звуци, записани на терен в изоставени села в Тревненския балкан, отделени от пътя и отделени от човешкото присъствие. В “Мултикултурни диалози” Мирян Колев, заедно с куратора на изложбата Христина Барева, разказват за документално-художествената среща между фотографията и музиката.

Изложбата "Lucid Eyes" на фотографката Веселина Николаева бе открита на 13 май в галерия "Синтезис" и може да бъде разгледана до 10 юни. Тя включва 21 портрета и два пейзажа, които създават усещането за непосредственост и близост. Те са в човешки ръст и изглеждат по-живи от живите хора, а в тях се вижда и фотографката.

„Испания“ е новият концерт на Симфоничния оркестър на БНР и световноизвестния испански китарист Рафаел Агире. С концерта се възобновява концертният сезон за радиосимфониците, чийто диригент маестро Марк Кадин гостува в "Артефир" в сряда.

В Галерия "Ракурси" бе представена изложбата на художника, режисьора, сценариста и аниматора Андрей Кулев „Варвара-Китай: Северният склон на полуострова“. Първата изложба, вдъхновена от пътуването на художника в Китай е от 2018 г. – "Варвара-Китай: Четирите посоки на света". Творбите са провокирани от старата китайска техника на рисуване с туш върху ръчно изработена хартия, рисунките на пръв поглед са статични. Те са като праформа на съвременната анимация.

"Чупи. Реже. Полива" е името на новия фотографски проект на Никола Михов. Този път фотокнигата не съдържа негови авторски снимки. Вместо това архивни кадри от протоколния живот на Тодор Живков са съпоставени с крилати фрази на един по-скорошен народен вожд – Бойко Борисов.

До 15 май Шумен бе домакин на театралния фестивал "Друмеви празници – Нова българска драма". Важна част от фестивала е конкурсът за нова българска драматургия. 2021 г. е специална година. Заради пандемията миналото издание на Друмевите празници не се състоя, но изпратените в 2020 г. пиеси получиха нов шанс, в отделна категория. Според селекционерката, театроведката д-р Ина Божидарова, в последните години за конкурса пристигат по-малко на брой, но и по-добри творби. Миналата година текстовете са били 22, тази година – 26. От 2021 фестивалът "Нова българска драма" въвежда и съвсем нова категория в конкурса си – детски пиеси за драматичен театър.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58

„Световен театър в София“ започва на 3 юли

След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална публика отново има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови представления от международната сцена. В своето петнайсето издание „Световен театър в София“ представя специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания. Представленията ще се..

публикувано на 23.06.21 в 15:40

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой в нещо повече от дете, в нещо повече от възрастен, превръща го в приятел. В трепнещ човек, както го определя продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който наскоро спечели поредната си награда. „Сантяго“ на Андрей Кулев е вдъхновен от едно от..

публикувано на 23.06.21 в 12:25

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на прожектора? Можем само да предполагаме какво е да търсиш и да създаваш култура в малък град. Звучи..

публикувано на 23.06.21 в 11:54