Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Срам и вина" като колективно преживяване

Изложбата "Срам и вина" е втората част от трилогията на куратора Галина Димитрова-Димова, в която се разглеждат съвременните разбирания за изконни човешки чувства и взаимоотношения. Работите на петима млади художници по темата могат да се видят в галерия "Васка Емануилова" до 6 септември. 

В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев, като в творбите си те разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина.

"Много ми се искаше авторите да се обърнат назад във времето, защото е много любопитно как усещанията за "срам и вина" се променят спрямо историческия момент. – казва Галина Димитрова-Димова – Има и колективно преживяване на срама и вината и може би е време нашата колективна травма от периода на социализма да се преодолее."

Следващата част от трилогията е наречена "Грижа и изцеление", като по нея ще работят само жени-авторки, защото според Галина Димитрова-Димова жената обикновено е тази, която се грижи. "Искам обаче да я погледна и като обект на грижа, жените сме свикнали да търпим, но се надявам тази изложба да ни освободи от това бреме."

Чуйте Галина Димитрова-Димова в "Артефир".

Снимка – галерия "Васка Емануилова"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" на Боровец

За трета година между 2 и 7 август Международният джаз фестивал се провежда на нова локация – курортния комплекс "Боровец" с любезното съдействие и финансова подкрепа на община Самоков.  Отново екипът на Фестивала предлага интригуваща програма , като първата вечер на 2 август откриването ще е с Бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев и..

публикувано на 01.08.24 в 17:05

Излезе монографичното изследване "Любов и Отечество" на Пламен Антов

Изследванията на Пламен Антов върху българската възрожденска литература и култура, събрани в книгата му "Любов и Отечество", се спират върху "механизмите, чрез които литературата, като националноидеологически "метаразказ", произвежда колективното (монументално) битие във вид на символна, собствено идеологическа "сянка" на историята".  Освен това..

публикувано на 01.08.24 в 16:39

Поглед към процесите на прехода

"Екологии на прехода" се нарича изложбата на Николас Кисич Агире, Катарина Бюрин, Сам Гантус, Елица Коева, Манар Мурси, която се открива днес в галерия Swimming Pool от 18.30 часа. Тя е част от поредица инициативи на Off-site – изследователски колектив, основан през 2020 г. от Борислав Ангелов, Полин Шонгов и Мая Шопова.  Събитието насочва..

публикувано на 01.08.24 в 16:35

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01