Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сега, тогава, утре

Георги Мархолев
Снимка: Калина Станева

В епизод 421 „Трамвай по желание“ среща своята публика с неуморния рокаджия Георги Мархолев.

Повод за срещата е вълнуващия концерт по повод 50-годишнината на Бургаската английска гимназия „Гео Милев“, разтърсил на 14 май Летния театър в града. Събитието е от национален мащаб, тъй като възпитаници на тази гимназия са личности със сериозен принос за културата и обществото, като Петя Дубарова, Ваня Костова, Пламен Ставрев, както и големи артисти, художници, архитекти, банкери и доказани специалисти в редица области.

Химнът на гимназията "Now, then, tomorrow" ("Сега, тогава, утре") е сътворен от Георги Мархолев, а текстът е на Дарина Хаджистоянова-Джеферсън, и двамата възпитаници на гимназията. По-любопитното е, че песента е мастерирана в легендарното лондонско студио Abbey Road, където някога записват самите "The Beatles".

"Написах песен с уникален текст, която стана химн на гимназия, дала толкова много таланти и успешни хора, които са по цял свят! Но тази песен се превърна в послание за всички, защото ние всички ние сме деца на морето – в морето се е родил животът изобщо. Продуцентът Джон Дейвис в Аби Роуд например каза, че песента напомня звученето на Бийтълс и той ще я пусне на Пол Макартни. Също, че песента трябва да получи световно внимание. Аз лично нямам нищо против – написах я за 16 минути.“

Това споделя знаменитият рокаджия, който определя музиката като "божествена кутийка, от която чуваме звуците на небето".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори.  Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само..

публикувано на 26.09.22 в 12:35

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24

Книга за пътуването, емигрантството, болката и радостта

Докато пътува между Щатите и България, родената в Бургас поетеса Катерина Стойкова пише и издава книги, които ѝ печелят верни почитатели. Последната се нарича "Американски деликатеси" и по особен начин се свързва с другите ѝ две предишни стихосбирки "Как наказва Бог" и "Втора кожа". "Зададох си въпроса: "Какво искам за тази книга?", пише тя, и отговорът..

публикувано на 23.09.22 в 17:20

Там някъде, където

Това е заглавието на новата изложба на Чавдар Гюзелев в галерия "Ракурси". Къде е това "там", къде ни отпраща талантът на художника? Познатият ни като "играещ човек" Чочо Гюзелв този път е оформил експозицията в два цикъла – Парижки и Московски. Ето какво пише Георги Лозанов за този подход на художника, предизвикан от предчувствието му, от..

публикувано на 23.09.22 в 13:20