Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременната поезия между редовете – лауреатите от Националния литературен конкурс „Христо Фотев“

Аксиния Михайлова, Росен Друмев и Цвета Делчева
Снимка: Ангелина Грозева

Почит към творчеството на поета Христо Фотев беше отдадена на 20 май в литературен клуб „Перото“ със събитието, което събра на едно място лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“, премиерно беше представен филмът „Озарените“, който представя лиричния пулс на душата на Христо Фотев и е дело на режисьора Христо Симеонов и оператора Христо Димитров. Освен, че събитието срещна литературата и киното, то даде началото и на изложбата „Селектирани произведения“ от фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ по случай 75 години от създаването на Бургаската галерия. Изложбата включва 30 селектирани картини на художниците Атанас Яранов, Георги Баев, Георги Божилов, Генко Генков, Емил Стойчев и Иван Вукадинов. Това са творци с респектиращо по значимост художествено творчество, без което не може да си представим българското изкуство. Впечатляващата експозиция, събрала шест от знаковите фигури от културното ни наследство на 70-те и 80-те години на XX век ще гостува в НДК до 15 юни. Като вдъхновена от живописта в своето творчество се описа и поетесата Аксиния Михайлова:

„Не мога да напиша стихотворение, ако не видя картината, не видя цветовете, не усетя миризмите, аз си го усещам и хора, които са близки до мен, са ми казвали, че съм по-близо до живописта, отколкото до музиката. Безкрайно обичам лириката на Христо Фотев и шуменската линия – Ганчо Мошков и Иван Пейчев. Всъщност моята поезия е лирическа и е част от цялото това русло и затова ги чувствам много близки, много мои и тримата, лека им пръст.“

В рамките на събитието лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ представиха свои стихове в уютната атмосфера на клуб „Перото“. Така Бургас – „Града – най-хубав на земята“, както пише приживе в стихотворението си „Улицата ме изпълни…“ големият поет Христо Фотев, представи и допълни есенцията от съвременна поезия за всички гости и почитатели на литературата. В програмата бяха включени Аксиния Михайлова, която е носител на отличието през 2010 г., Росен Друмев награден през 2012 г., Йордан Ефтимов първенец през 2014 г., Иван Сухиванов, носител на наградата през 2016 г. Александър Секулов, носител на отличието през 2018 година и Цвета Делчева, наградена през 2020 г. Заедно с тях авторски стихове прочетоха и поетесите Роза Боянова и Милка Стоянова. Цвета Делчева прочете откъс от „Отворени възможности“ на събитието и допълни, че всеки който чете се вдъхновява, не само поетите, всеки читател е вдъхновена личност:

„Наградата получих миналата година, когато беше карантина. Не познавам лично Христо Фотев, но мисля, че имаме много общи неща, в стихосбирката „Отворени възможности“, за която съм наградена, е книга, която съдържа много на брой части от стихотворения и проследява 40 годишен личен живот и развитие, има различни по теми и по стил неща, това е и експеримент, завършеност, всеобхватност, мост към читателя.“

Инициативата се реализира по идея на Община Бургас и галерия „Петко Задгорски“. Росен Друмев също присъстваше на събитието като прочете няколко свои творби и представи развитието на списание „Море“ като развиващо се перо в Бургас, и разпространяващо творчеството на цяла България:

„Христо Фотев ми е много близък автор, познавах го лично, той беше главен редактор на „Алманах море“ тогава и аз постъпих на работа и имаме много хубави моменти от този период. Скоро си мислех за едно стихотворение на Фотев – „как димят братоубийствено усоите под дървените мостове“ само един такъв голям поет може да напише такова нещо, много духовен човек.“

Литературната награда е учредена през 2008 г. от Община Бургас съвместно със Сдружението на български писатели, СБП и Министерството на културата. Връчва се през година на 25 март, когато е рожденият ден на поета Христо Фотев. А повече за съвременната поезия и спомените за Христо Фотев и инспирирането на новите пера от класиците, чуйте в интервюто с писателите Цвета Делчева, Росен Друмев и Аксиния Михайлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53