Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултати от конкурса „Зрящи сърца“ 2021

| обновено на 24.05.21 в 16:51

На 24 май преди 12 години, пак в понеделник, програма „Христо Ботев“ на БНР обяви резултатите от първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“. Тогава още не знаехме дали той ще остане единствен, или ще продължи напред във времето. Ето обаче, че се превърна в традиция. Пак по традиция резултатите се оповестиха в предаването „Познати и непознати“, в което ви срещнахме и с победителите, които разказаха за творчеството си, за живота и за най-хубавото, което се вижда само със сърцето. Това се случи и тази година. Различното е, че всички награди, с изключение на поощрителната за млад автор, бяха дублирани.

Журито в състав: председател Силвия Чолева – поетеса, ст. редактор в програма „Христо Ботев“, и членове: Веселина Стоилова – поетеса, омбудсман на хората с увреждания в Община Варна; Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова – ст. редактор, автор и водещ на предаването „Познати и непознати“, обобщи резултатите и извърши следното класиране:

Първа награда
Неделчо Стойчев за стихотворението „Цветно-черно“

Дачо Господинов за стихотворението „Момичето от кафенето“


Втора награда
Петър Нешев за стихотворението „Бастуните“

Верка Уилямсън за стихотворението „Градът“


Трета награда
Светла Иванова за стихотворението „Закъсняла птица“

Надя Иванчева за стихотворението „Размисъл“


Награда за млад автор
Стефан Цвятков за стихотворението „Очакване“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Татяна Брага

Как са се променяли имената на българските преселници в Южна Бесарабия

Масовите преселения на българи в Бесарабия стават на няколко вълни от края на XVIII и първата половина на XIX век. За последните два века българските селища попадат в границите различни държави 9 пъти. Това, както и влиянието от езиковото обкръжение и доминираща култура, води до осезаеми промени в картината на имената им. Д-р Татяна Брага, гл.ас. в..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35

Георги Баев: Демонстрация на космическа храна ще видят днес деца от Велико Търново

Клуб "SPACE DIVISION” в Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е създаден през 2015 година от преподавателя д-р Георги Баев. Той обединява интересите на курсанти и студенти в сферата на високите технологии, с акцент върху космоса.  От шест години младежите от клуба отбелязват 12 април с различни инициативи, съобщи в..

публикувано на 12.04.24 в 10:36