Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Резултати от конкурса „Зрящи сърца“ 2021

| обновено на 24.05.21 в 16:51

На 24 май преди 12 години, пак в понеделник, програма „Христо Ботев“ на БНР обяви резултатите от първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“. Тогава още не знаехме дали той ще остане единствен, или ще продължи напред във времето. Ето обаче, че се превърна в традиция. Пак по традиция резултатите се оповестиха в предаването „Познати и непознати“, в което ви срещнахме и с победителите, които разказаха за творчеството си, за живота и за най-хубавото, което се вижда само със сърцето. Това се случи и тази година. Различното е, че всички награди, с изключение на поощрителната за млад автор, бяха дублирани.

Журито в състав: председател Силвия Чолева – поетеса, ст. редактор в програма „Христо Ботев“, и членове: Веселина Стоилова – поетеса, омбудсман на хората с увреждания в Община Варна; Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова – ст. редактор, автор и водещ на предаването „Познати и непознати“, обобщи резултатите и извърши следното класиране:

Първа награда
Неделчо Стойчев за стихотворението „Цветно-черно“

Дачо Господинов за стихотворението „Момичето от кафенето“


Втора награда
Петър Нешев за стихотворението „Бастуните“

Верка Уилямсън за стихотворението „Градът“


Трета награда
Светла Иванова за стихотворението „Закъсняла птица“

Надя Иванчева за стихотворението „Размисъл“


Награда за млад автор
Стефан Цвятков за стихотворението „Очакване“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На грузинска сватба нито една от чиниите не се раздига до края на празненството

Безкрайно благодарна съм на грузинската посланичка Тамара Лилуашвили, че ме покани да чествам националния ѝ празник с нейни сънародници в Бачковския манастир. Обителта бе избрана неслучайно – основана е от грузинеца Григорий Бакуриани през 1083 година. На тържеството успях да съпреживея прочутите тостове и да науча, че при тях се изправят с чаша в ръка..

публикувано на 02.08.21 в 07:55

Спорт, приключения и изкуства сред природата за самостоятелност и себепознание на децата

Едва ли е необходимо да се убеждаваме, че децата ни днес са под почти непрекъснатата опека на възрастните, най-вече родителите. В старанието си да ги предпазим от опасности и рискове, да им осигурим безметежно детство и успешно развитие обаче ние ги лишаваме от възможността да изпитат собствените си възможности за справяне с трудности, рискови..

публикувано на 01.08.21 в 08:05

Над 60 курсисти в Международния летен семинар по български език и литература на ВТУ

С много неизвестни, но и с голям ентусиазъм се провеждат тази година летните семинари за чужденци на няколко от авторитетните ни висши училища. Пандемичната 2020 г. принуди някои от тях да се откажат да приемат курсисти, но Великотърновският университет не прекъсна тази дейност, макар и при намален брой участници. А през лято 2021 посрещна 64..

публикувано на 30.07.21 в 09:15

Двете Кореи, видени отвътре

На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под протекцията на САЩ. Това е най-дълго отекващият конфликт от Втората световна и Студената война,..

публикувано на 28.07.21 в 16:50
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25