Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Василев: Имаме над 100 партии – това е световен рекорд

Снимка: Ани Петрова

Има ли полза от информационните войни по време на служебния кабинет. С каква цел е създадена Българската банка за развитие?

Темите коментира в “Нашият ден“ Валентин Василев, председател на Българо-германски форум, министър на околната среда в правителството на Филип Димитров и министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.

“За мен политическата система на България е тежко болна. Имаме над 100 партии, това е световен рекорд. 100 партии фигурират в регистъра на партиите, а повече от 60 участват под някаква форма в изборите. Това е много сериозно разделение на българския народ.

Тези партии минават от коалиция в коалиция. Днес се нападат, а утре се прегръщат. Тази политическа нестабилност у нас води и до икономическа и до куп други проблеми.

България може да си реши проблемите само с един силни, големи партии, които по-малко воюват по между си и повече мислят за България.

Въведохме някакви странни определения в политиката – „партии на статуквото", „партии на промяната", “патерици“, “златни пръсти“. Какво значи “партия на статуквото“?

В САЩ двете партии – републиканци и демократи са вече над 200 години. Те са партии на статуквото, но си живеят добре. Същото е и във Великобритания и в много други страни."


Праговете за влизане в българския парламент са много либерални

"Като започнем най-напред от създаването на партии, регистрирането им според Закона за политическите партии. Там условията са много леки, всеки може да си направи някаква партия и да тръгне да търгува на политическия пазар.

Част от партиите се борят за този 1%, за да получат субсидия. За мен, който не влезе в парламента, не трябва да получава субсидия. Друг е въпросът, че субсидиите за получен глас на политическите партии, трябва да бъде намалени. В този политически хаос нищо добро не може да се роди за България.

Трябват ни обединители и обединения и да се решават основните проблеми на България. В момента не чувам какво предлагат партиите за България. Не чувам дебат за икономиката, за образованието. В партиите, които са сочени като “партии на промяната“, виждам само стари лица."

Липса на елит, интелигенция и обединително начало в политиката

"Най-лошото във всичките тези войни, е, че си унищожихме българския елит. През тези години на смяна на правителства, войни, уволняване и назначаване. Унищожихме голяма част от качествените хора, независимо от коя политическа сила са, те се отдръпнаха. Други напуснаха страната. И в момента не давам висока оценка на лидерите на политическата класа, няма интелигенция. Всички промени в нашата и в други страни са водени и предизвикани от интелигенцията на страната.

Виждам някои имена, които уважавам, но те не са водачи. Те служат на някои от тези лидери, на които аз не бих служил."

Българска банка за развитие (ББР)

Казусът ББР

"През 1999 г. Валентин Василев – като министър на търговията и туризма, заедно с екипа си, създава Насърчителна банка с одобрението на МС.

След управлението на Жан Виденов държавата беше финансово капитулирала. Банките не работеха, бяха източени. Парите на хората се обезцениха тотално. Инфлацията стигна до 3000%.

Никой не знаеше със заплатата си от днес какво ще купи утре. Тези малки и средни фирми, които едва прохождаха по онова време, трябваше да имат някакъв ресурс, за да започнат. А не можеха да разчитат на търговските банки, които бяха изпразнени от финансови ресурси, които се плашеха да дават кредити и т.н.

Тази Насърчителна банка беше създадена през 1999 г. , за да подпомага малките и средните фирми да имат достъп до някакъв ресурс и да помага на експорта на България.

През 2008 г. тази Насърчителна банка със закон, приет от Народното събрание, се преобразува в Българска банка за развитие. Но философията на тази банка не се променя. В член 2 ясно е записано, че банката подкрепя малки и средни предприятия."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24