Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се превърнеш в Айнщайн за един час

Снимка: Arte Urbana Collectif

Креативността често е обявявана за най-важното умение на 21-ви век. Алберт Айнщайн е творил в науката, но принципите, които го превръщат в креативен гений, могат да бъдат приложени във всички сфери на човешката дейност. "Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" води на приключение в търсене на тайните на креативността. Димитър Узунов и екипът на спектакъла имат амбициозната задача за един час да превърнат всеки един от публиката в експерт по креативност.

Моноспектакълът „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” се играе на 28 май на сцена „Дерида“. Представлението е продукция на Арте урбана колектив (Arte Urbana Collectif) и се реализира с подкрепата на Националния фонд "Култура". 

Режисьорът, автор на текста и изпълнител на спектакъла Димитър Узунов разказа в "Нашият ден ден" повече за идеята на представлението.

Публиката не е просто зрител, но и участва в спектакъла

"Спектакълът се реализира в памет на сър Кен Робинсън. Той е един от най-големите експерти в образованието в света и той казва, че училището убива творчеството. Самият Айнщайн е казвал: „Единственото нещо, което пречи на обучението ми, е образованието ми“.

Айнщайн е казал "Нямам някакъв особен талант, освен може би това, че съм безкрайно любопитен."

Принципите, които превръщат Айнщайн в креативен гений

„Важното е никога да не спирате да задавате въпроси. Любопитството не съществува случайно.”

Айнщайн провежда множество мисловни експерименти. За своята Обща теория на относителността той си представя как човек пада от покрив. Неговите най-известни теории, на чиито основи лежи съвременната физика, са били резултат от въображението му.

Снимки – Arte Urbana Collectif

 Димитър Узунов е режисьор, сценарист и продуцент. Притежава магистърска степен по приложни театрални науки от Université Paris VIII Vincennes - Saint-Denis. Учил е актьорско майсторство, театрална режисура и театрален мениджмънт в Brooklyn College (City University of New York). През 2008 г. основава компания Famille Mundi в Париж и оттогава е неин артистичен директор. Съосновател е и съ-ръководител на Арте Урбана Колектив, с която продуцира и организира различни събития в България и Европа. Организатор е на Summer Scriptwriting Base, международен образователен творчески форум за писане на сценарии и създаване на творческо съдържание за различни изкуства и творчески индустрии.

Димитър Узунов има голям опит в ръководенето на уъркшопи и мастеркласове в България и чужбина (Франция, Великобритания, САЩ, Египет, Кипър, Гърция Литва, Азербайджан). Уъркшопът му бе включен в 10 Best Creative Events in London за месец септември 2018.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

39 години "Звук и светлина"

Тази година се навършват 39 години от премиерата на спектакъла "Звук и светлина" на хълма "Царевец" във Велико Търново. Идея се ражда през 1968 г. от режисьора Въло Радев, който съвместно с Яромир Хник и с участието на популярният чешки музикант Йири Стивин, ръководи българо-чешкия колектив, осъществил проекта. Създаването и реализацията на програмата..

публикувано на 19.03.24 в 08:10
Никола Груев - Котарашки (вдясно) и Емил Янев

Черната кутия на българския психеделик

В епизод 535 "Трамвай по желание" среща своята публика с един гост, съставен от две творчески личности: архитектът Никола Груев и музикантът Котарашки. Никола Груев е роден на 4 септември 1979 г. Расте като момче от центъра на София. Спецификите на семейната и кварталната среда някак естествено го отвеждат до ВИАС и диплома за архитект. Творческа..

публикувано на 18.03.24 в 18:00

"Нашият живот като на кино" – премиера на "Мим-Арт" в Топлоцентрала

Едва ли има човек, който поне веднъж да не си е мечтал за живот като на кино. Ето един такъв сюжет: Мъж, раздвоен между две жени – ученическата му любов и съпругата му. Накрая силната любов между персонажите, предопределени един за друг още от деца, ги събира. Това е историята, разказана във филм, разигран на живо в едноименната постановка, която трупата..

публикувано на 18.03.24 в 16:00

Когато изкуството шепне

В СГХГ до 26 май е открита изложбата "Като шепот (Поетично политическо)". Кураторите Галина Димитрова-Димова и Ариел Райхман представят 11 автори от 9 държави, чието творчество се основава не на външно наблюдение и рационален анализ на света около нас и неговите проблеми, а на вътрешно действие и преживяване. Този специфичен поглед се явява..

публикувано на 18.03.24 в 15:58

Как пишем и говорим за архитектура днес?

Как пишем и говорим за архитектура днес? Къде е мястото на архитектурната критика в един свят, където съдържанието живее кратко, а хората стават все по-разделени? Каква е отговорността на медиите? Заедно с: д-р арх. Анета Василева, архитектурен критик и историк, арх. Зекие Емин от Фондация "Ново архитектурно наследство" и Георги Мърхов, отговорен..

публикувано на 18.03.24 в 14:30