Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как да се превърнеш в Айнщайн за един час

Снимка: Arte Urbana Collectif

Креативността често е обявявана за най-важното умение на 21-ви век. Алберт Айнщайн е творил в науката, но принципите, които го превръщат в креативен гений, могат да бъдат приложени във всички сфери на човешката дейност. "Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" води на приключение в търсене на тайните на креативността. Димитър Узунов и екипът на спектакъла имат амбициозната задача за един час да превърнат всеки един от публиката в експерт по креативност.

Моноспектакълът „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” се играе на 28 май на сцена „Дерида“. Представлението е продукция на Арте урбана колектив (Arte Urbana Collectif) и се реализира с подкрепата на Националния фонд "Култура". 

Режисьорът, автор на текста и изпълнител на спектакъла Димитър Узунов разказа в "Нашият ден ден" повече за идеята на представлението.

Публиката не е просто зрител, но и участва в спектакъла

"Спектакълът се реализира в памет на сър Кен Робинсън. Той е един от най-големите експерти в образованието в света и той казва, че училището убива творчеството. Самият Айнщайн е казвал: „Единственото нещо, което пречи на обучението ми, е образованието ми“.

Айнщайн е казал "Нямам някакъв особен талант, освен може би това, че съм безкрайно любопитен."

Принципите, които превръщат Айнщайн в креативен гений

„Важното е никога да не спирате да задавате въпроси. Любопитството не съществува случайно.”

Айнщайн провежда множество мисловни експерименти. За своята Обща теория на относителността той си представя как човек пада от покрив. Неговите най-известни теории, на чиито основи лежи съвременната физика, са били резултат от въображението му.

Снимки – Arte Urbana Collectif

 Димитър Узунов е режисьор, сценарист и продуцент. Притежава магистърска степен по приложни театрални науки от Université Paris VIII Vincennes - Saint-Denis. Учил е актьорско майсторство, театрална режисура и театрален мениджмънт в Brooklyn College (City University of New York). През 2008 г. основава компания Famille Mundi в Париж и оттогава е неин артистичен директор. Съосновател е и съ-ръководител на Арте Урбана Колектив, с която продуцира и организира различни събития в България и Европа. Организатор е на Summer Scriptwriting Base, международен образователен творчески форум за писане на сценарии и създаване на творческо съдържание за различни изкуства и творчески индустрии.

Димитър Узунов има голям опит в ръководенето на уъркшопи и мастеркласове в България и чужбина (Франция, Великобритания, САЩ, Египет, Кипър, Гърция Литва, Азербайджан). Уъркшопът му бе включен в 10 Best Creative Events in London за месец септември 2018.

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въображаемият свят на Галина Николова

Поетесата Галина Николова представя новата си стихосбирка "Въображаеми градини". Книгата излиза след десетгодишна пауза от нейните предишни работи. Тя е разделена на три части – "Зима", "Дъщеря" и "Утеха".  Събитието е на 30 януари от 19.30  на бар-сцената на "Топлоцентрала". "Трябваше ми време да си припомня как да бъда милостива към себе си...

публикувано на 30.01.23 в 09:10

Детска книга за приятелството

Немският писател Себастиан Мешенмозер разказва в книгата "Гордън и Тапира" за приятелството между пингвина Гордън, който обича реда, и Тапира, който разхвърля. Двамата обаче са съквартиранти и трудно съчетават особеностите си. Затова идва момент, в който пингвинът не издържа и двамата се скарват. Тогава дори рисунките по страниците губят цвета си, а..

публикувано на 30.01.23 в 09:00

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди..

публикувано на 29.01.23 в 08:40

(Повече от) 300 спартанци в превода

300 преводачи на художествена литература у нас излязоха с отворено писмо, с което призовават да бъде вдигната най-ниската ставка за превод. С писмото те настояват – в съгласие с добрите практики на европейските си колеги – да работят при минимална тарифа от 10 лв. на страница за превод на художествена проза от чужд на български език и само с..

публикувано на 28.01.23 в 12:25

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат,..

публикувано на 27.01.23 в 17:20