Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистиката е журналистика, когато е като камъче в обувката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди три дни, във видеообръщение, журналистът Роман Протасевич потвърди, че се намира в „Следствен арест №1“ в Минск и каза: „Ще продължа да сътруднича на следствените органи. Признавам, че участвах в организирането на масовите протести в Минск“.

Това „признание“ на 26-годишния журналист и блогър, чието име фигурира в списъка на издирваните „терористи“, издаден от Държавния комитет за сигурност на Беларус, обиколи света и постави много въпроси пред глобалната журналистическа общност и пред целия свят.

На пресконференцията, организирана на 27 май във Варшава, основателят на „Nexta“ Степан Путило се обърна към колегите от цял свят, които следяха онлайн събитието: 

„Обръщаме се към международната общественост, за да помогне на Беларус. Това може да стане само ако режимът в моята страна бъде изолиран, ако бъде прекъснато всякакво икономическо, политическо, информационно сътрудничество. Само безпрецедентен световен натиск ще бъде способен да повлияе и да спре репресиите в страната ни и ще опази нови човешки животи“.

В интервю за „Мрежата“ Андрей Бастунец, председател на Беларуската асоциация на журналистите, сподели: 

„Роман Протасевич и колегите от най-големия беларуски портал „tut.by“ са обвинени в разпалване на социална омраза по отношение на чиновници, милиция и други длъжностни лица, което според правозащитните организации означава, че става дума за преследване заради критиката им към действащата власт.

В цялата тази ситуация, в която се намираме, има един плюс обаче – беларуското общество много ясно изразява подкрепата си към журналистите и към свободата на словото. Положителното е и това, че има солидарност както и в журналистическата гилдия, така и на обществото към нас.“

Цялото интервю можете да проследите в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Определена клика е успяла да си присвои държавата

Защо са подслушвани граждани, журналисти и политици и за какво говори, когато една държава изпо лз ва такива методи за контрол, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“ и професор по философия в НБУ. Кога една държава подслушва гражданите си „ Във всяка..

обновено на 31.07.21 в 20:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Кой ще гарантира, че мръсните пари ще бъдат извадени

За комуникационните грешки в новия парламент и какво се счупи или винаги е било счупено в опита за преговори между „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и останалите политически партии, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Весислава Танчева, специалистът по комуникации. Конфликтът между ИТН и „Демократична..

обновено на 31.07.21 в 14:09

Договорът за „Национална многопрофилна детска болница“. Ще бъде ли прекратен

Ще бъде ли прекратен договорът за инженеринг на Националната многопрофилна детска болница? Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев , изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания“ EАД: "Поискано е от МРРБ да се допусне изменение на застроителния план. Искаме да изменим застроителния план, това става чрез..

обновено на 30.07.21 в 16:45
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани – един спасен човешки живот

В момента много се говори за ваксините и много се критикува, казва проф. Тодор Кантарджиев, главен герой в “Нашият ден“. "Завчера имаше едно изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров в НС, където основната критика към колегите ми от ваксинационния щаб е – защо не ваксинирахте първо възрастните и най-уязвими хора, а се започна с младите и..

публикувано на 30.07.21 в 10:10

Случаи на дискриминация в обществени басейни

През лятото, когато хората често посещават обществени басейни, се случва да научаваме от медиите за наши съграждани, които не са били допуснати там само заради цвета на кожата си и без други основания. Подобен случай имаше наскоро във водния комплекс край с. Къпиново, където група роми не можаха да си купят билети и да влязат само защото са роми...

публикувано на 30.07.21 в 09:48