Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Явор Гърдев: „Опашката“ поставя с необходимата сериозност политическите проблеми на деня

Снимка: Стефан Н. Щерев

Само преди дни в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен беше премиерата на спектакъла „Опашката“, създаден по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Режисьор на спектакъла е Явор Гърдев, а в главните роли влизат Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова - Кокран, Ованес Торосян и други. Сценографията и костюмите са създадени от Свила Величкова и Ванина Цандева, а музиката е дело на Калин Николов.Явор ГърдевПо думите на Явор Гърдев една от причинете да посегне към този текст е, че романът на Захари Карабашлиев е изключително актуален. Но това е само една от причинете, защото този текст има и още много достойнства.
„Има много произведения, които са актуални или които коментират факти или събития, които са в духа на времето, или сега се случват, но това все още не е достатъчно. Трябва тези проблеми да са интерпретирани особено талантливо или да са интерпретирани по някакъв особено специфичен начин, който вече да предложи нещо ново и да направи от тях особено произведение на изкуството, което ми се струва, че е случаят с романа „Опашката“, каза Явор Гърдев.

Според думите му в романа „Опашката“ той открива един много интересен синтез на жанрове, който успява да постави с необходимата сериозност политическите проблеми на днешния ден и да ги въведе в една много специфична естетика.

Явор Гърдев направи миналата година в Драматично-кукления театър „Иван Радоев" още един запомнящ се спектакъл – видеопредставлението „Унизените. Беларус“ по текст на известния белaруски драматург, режисьор Андрей Курейчик, което и днес може да се гледа онлайн.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09

Фестивалът „Панаир на куклите“ ще бъде закрит на 19-ти септември

Проведе се 11-ият Международен фестивал на уличното и куклено изкуство – „Панаир на куклите“ на сцената на кукления театър в София. С тазгодишното издание се отбелязват и 75 години от първото изиграно представление там. За първи път фестивалът има и специално подготвена, онлайн програма, която дава възможност представленията да бъдат видени в рамките..

публикувано на 17.09.21 в 14:23
Катя Зографова

Любимите места на писателите

В Деня на София с поглед към любимите места на писателите и поетите в София. Три са историческите кафенета, които са събирали мислите и идеите на литературна София, и в които са се раждали вдъхновения и творби. Само едно от тях е запазено и до днес и това е кафенето до Народния театър. Също така малко известен факт, че Вазов е наричал планината Витоша..

публикувано на 17.09.21 в 12:40

Изложба за зараждането на рейв музиката в България се открива в Студентския дом

Ретроспективната изложба "Български Рейв Архив" се открива на 22 септември от 19:00 ч. в Националния студентски дом в София и е отворена за посетители до 29 септември. Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те..

публикувано на 17.09.21 в 10:21