Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За Чоко и Боко и още истории от личния музей на Христо Ибришимов

Христо и Виктор Ибришимови в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Мнозина от нас все още са запазили някакъв спомен от приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко. Този първи говорящ детски анимационен филм се появява през 1979 г., в периода на възход на българската анимация. 11-те епизода са създадени от режисьора Румен Петков, отличен с много награди за своята работа.

Аниматорите оставят част от своите емоции, своите мечти и фантазии във анимационните филми, за да бъдат жизнени героите на рисуваните филми, както ги наричахме преди време, за да заживеят те в един примамлив и интересен свят. Аниматорът, вдъхнал живот на Чоко и Боко и на още много други анимационни герои, днес е наш гост – Христо Ибришимов.

Той сподели една своя идея: „Когато постъпих в студиото, получих и бюро, за да работя. Отваряйки чекмеджето, видях вътре едно тефтерче. Като го разлистих, се втрещих, защото там бяха запазени записките на асистент-режисьора, който е водил бележки за филма „Гръмоотводът“ на Тодор Динов. Впечатлих се, че толкова подробно са описани нещата, които е трябвало да се реализират във филма. Много ми се ще това тефтерче да не остава у мен. Много ми се ще да има някакво място, дето се казва една стая, която да бъде нещо като Музей на българската анимация. Чудесно би било – да се съхранят старите плаки, фотографии, документи, старите анимационни български филми...“

Семейство Ибришимови е едно от познатите артистични семейства. Христина Ибришимова завършва ВИТИЗ, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“. Днес е ангажирана предимно с озвучаване на филми и сериали. През 2011 г. получава номинация за наградата „Икар“ в категория „най-добър дублаж“ (тогава наричана „Златен глас“) за дублажа на филма „Мечтатели“. А през 2012 г. получава „Икар“ за „Забраненият плод“.‘

А синът Виктор Ибришимов получава своето музикално образование в НМА „Панчо Владигеров“ – бакалавър класическо пеене. По-късно следва в Кралската музикална академия в Лондон и завършва магистратура „Музикален театър“. Участва в постановките „Суини Тод“, „Евита“, „Парижката света богородица“, „Уестсайдска история“, „Компания“, „Блондел“, „Коса“ ( с премиера юли месец във Варна). Той е пеещият Аладин от филма (2019 г.).

Виктор Ибришимов сподели своите впечатления от лондонските музеи, които е посетил, по време на престоя си в Англия, както и какво е отношението на младите англичани към историята на своята страна. „Това, което много ме впечатли, е, че музеите в Лондон са безплатни – държавните и общинските. Това са места, които всеки може да посети ...Защото държавата си държи на историята... Мога да кажа, че младите англичани, с които се запознах там, знаеха историята на държавата си и се гордееха с нея...“

Христо и Виктор Ибришимови в това предаване споделят истории от своя личен музей.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01