Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Чоко и Боко и още истории от личния музей на Христо Ибришимов

Христо и Виктор Ибришимови в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Мнозина от нас все още са запазили някакъв спомен от приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко. Този първи говорящ детски анимационен филм се появява през 1979 г., в периода на възход на българската анимация. 11-те епизода са създадени от режисьора Румен Петков, отличен с много награди за своята работа.

Аниматорите оставят част от своите емоции, своите мечти и фантазии във анимационните филми, за да бъдат жизнени героите на рисуваните филми, както ги наричахме преди време, за да заживеят те в един примамлив и интересен свят. Аниматорът, вдъхнал живот на Чоко и Боко и на още много други анимационни герои, днес е наш гост – Христо Ибришимов.

Той сподели една своя идея: „Когато постъпих в студиото, получих и бюро, за да работя. Отваряйки чекмеджето, видях вътре едно тефтерче. Като го разлистих, се втрещих, защото там бяха запазени записките на асистент-режисьора, който е водил бележки за филма „Гръмоотводът“ на Тодор Динов. Впечатлих се, че толкова подробно са описани нещата, които е трябвало да се реализират във филма. Много ми се ще това тефтерче да не остава у мен. Много ми се ще да има някакво място, дето се казва една стая, която да бъде нещо като Музей на българската анимация. Чудесно би било – да се съхранят старите плаки, фотографии, документи, старите анимационни български филми...“

Семейство Ибришимови е едно от познатите артистични семейства. Христина Ибришимова завършва ВИТИЗ, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“. Днес е ангажирана предимно с озвучаване на филми и сериали. През 2011 г. получава номинация за наградата „Икар“ в категория „най-добър дублаж“ (тогава наричана „Златен глас“) за дублажа на филма „Мечтатели“. А през 2012 г. получава „Икар“ за „Забраненият плод“.‘

А синът Виктор Ибришимов получава своето музикално образование в НМА „Панчо Владигеров“ – бакалавър класическо пеене. По-късно следва в Кралската музикална академия в Лондон и завършва магистратура „Музикален театър“. Участва в постановките „Суини Тод“, „Евита“, „Парижката света богородица“, „Уестсайдска история“, „Компания“, „Блондел“, „Коса“ ( с премиера юли месец във Варна). Той е пеещият Аладин от филма (2019 г.).

Виктор Ибришимов сподели своите впечатления от лондонските музеи, които е посетил, по време на престоя си в Англия, както и какво е отношението на младите англичани към историята на своята страна. „Това, което много ме впечатли, е, че музеите в Лондон са безплатни – държавните и общинските. Това са места, които всеки може да посети ...Защото държавата си държи на историята... Мога да кажа, че младите англичани, с които се запознах там, знаеха историята на държавата си и се гордееха с нея...“

Христо и Виктор Ибришимови в това предаване споделят истории от своя личен музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07