Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандският джаз тромпетист Таус Нобъл възхвалява музиката на Айвън Линс

Снимка: предоставена от Ko Faassen

В поредния си (шести) албум холандският джаз тромпетист Таус Нобъл (род.1982 г.) изпълнява най-популярните мелодии на бразилската легенда – композитор и певец Айвън Линс.

Албумът Tanto Amor („Толкова много любов“) се появи на музикалния пазар на 16 април 2021 г. и съдържа единадесет отличителни композиции на Айвън Линс, който през 2020 г. отбеляза 75-годишния си рожден ден и 50 години в музикалната индустрия.

Сн. – Fleur HuijsdensЕкипът, участвал в реализирането на албума, е съставен от есенцията съвременни холандски джаз музиканти и гост солисти. Това са оркестраторът и продуцент Роланд Якобс, с когото слушателите на предаването „Музикална мрежа“ се запознаха през 2020 г. чрез албума на джаз певицата Фей Клаасен Close To You, флейтистите Марсело Мартинс и Тхайс фан Леър, китаристът Даниел де Мораис, Йеруун Фиърдах (контрабас), Марсел Сериърс (барабани) и Анна Сериърс (вокали).

Акомпаниметът е на щрайх секции от Филхармоничния оркестър на Холандското радио и Метропол Оркестър с диригент Юре Хаанстра. Специален гост е уругвайският китарист Леонардо Амуедо, който е свирил многократно с Айвън Линс пред годините.

Записите на албума Tanto Amor се осъществяват през 2020 и 2021 г. в WedgeView студио в Южна Холандия, което е официално открито през 2010 г. от самия Айвън Линс.

В това студио бразилският музикант записва албума си Intimate през 2010 г., в който участие вземат и холандските джаз певици Трейнте Остерхьойс, Лаура Фиджи и немският тромпетист Тил Брьонер.

Връзката между Айвън Линс и студията WedgeView остава много силна и до днес. В чест 75-ия рожден ден на маестрото (2020 г.), WedgeView Studios презаписа и издаде част от песните от албума Intimate през 2020 г.

Джаз музикантът Таус Нобъл (тромпет и флюгелхорн) има твърде богат сценичен опит за своите 39 години. Бил е солист в много оркестри, сред които Royal Airforce Orchestra, Metropole Orchestra, Кралският Концертгебау джаз оркестър, New Rotterdam Jazz Orchestra, Филхармоничният оркестър в Антверпен, Белгия.

Още в периода си на обучение в Университета за изкуства Кодартс (Ротердам) обикаля цяла Европа с бенда Rotterdam Ska - Jazz Foundation, а освен в Европа е имал концерти и в Русия, Гана, Канада, Бразилия, Австралия, Тайланд и САЩ.

Освен неизброимите си колеги съвременни поп и джаз холандски музиканти през годините Таус Нобъл си е сътрудничил и с Франк Маккомб, баща и дъщеря – саксофонистите Ханс Дълфър и Кенди Дълфър, Сийл, Сюзън Вега, Мария Мендес, Виктор Дей - младши и много други.

Музиката от албума Tanto Amor е сантиментална и богата на емоции. Екипът, работил за осъществяването му, и интерпретациите на Таус Нобъл деликатно подчертават красотата на вече сътворените мелодии от Айвън Линс. Изчистените, но пламенни аранжименти на Роланд Якобс, без излишна помпозност и маниер, придават романтична и поетична атмосфера. 

Нека се потопим заедно в нея на 3 юни, четвъртък, от 11.00 часа.

Снимките са предоставени от мениджъра на тромпетиста Таус Нобъл Ko Faassen.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10