Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Шахнаме: Сказание за Зал“ пренася мъдростта на древна Персия на сцената

Снимка: Иван Дончев / Театър „Азарян“

С премиера посреща публиката си тази вечер (2 юни) театър „Азарян“. Спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ е вдъхновен от персийския епос „Книга на царете“ от Фердоуси, който е в списъка на ЮНЕСКО за „Шедьоври в устното и нематериално наследство на човечеството“. Режисьор на сценичната версия е Елена Панайотова.

Спектакълът представя митологичната история за раждането на Зал, който е отхвърлен от баща си и отгледан от птицата пазител Симург. По-късно той е реабилитиран като ирански владетел и се влюбва в арабската принцеса Рудабе, тяхната любов преодолява редица политически препятствия и те сключват брак, от който се ражда най-големият ирански герой.


„Персийският епос „Книга на царете“ е една невероятна съкровищница и във времето, в което живеем – на турбуленции, аз лично имах нуждата да разкажа история за любов и за съзидателност, да се обърнем към една древна мъдрост, каквато е уникалната персийска култура, и да създадем нашия позитивен притчов съзидателен спектакъл.

Вътре има много теми – какво значи да си на власт, какво значи да управляваш, какви са отговорностите, какво значи чест, достойнство, истина – едни изначални стойности, които ние сме на път да ги изгубим“, разказа в „Артефир“ режисьорката Елена Панайотова.

В представлението участват актьорите Добрин Досев, Велислав Павлов, Жана Рашева, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Стефани Алдимирова и студенти от НБУ. В екипа на спектакъла са още сценографът Юлиян Табаков, композиторът Николай Иванов (ОМ), хореографът Росен Михайлов, музикантката Марина Великова.

Прeдставлението е осъществено по инициатива на фондация „Ден Гри“, в сътрудничество с Театър „Азарян“ и с финансовата подкрепа на Министерството на културата,  Програма „Култура“ на Столичната община, Фонда за стратегическо развитие  към НБУ, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фондация „Етюд“ и Адам Бейджър.


Снимките са предоставени от фотографа Иван Дончев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Балев (вдясно) и Емил Янев

Бележки по един разпад

В епизод 547 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад драматург и поет Васил Балев. Повод за това пътешествие е постановката на неговата пиеса "Свлачище", която предизвика сериозен интерес и полемики сред театрали и публика. Всъщност драмата е отличена с номинация за "Икар" още през 2021 г. Но първата постановка в "Сфумато" е..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Как да пробудим героите в нас?

Книгата "Да пробудиш героите в теб" на американската авторка д-р Каръл Пирсън излиза в ново разширено издание на български език, поради големия читателски интерес. Изданието е резултат на задълбочено двайсетгодишно изследване на авторката, което обогатява теорията на швейцарския психиатър и психотерапевт Карл Густав Юнг, опирайки се на..

публикувано на 06.06.24 в 17:02

Нова биографична книга за Алеко Константинов

"На Алеко Константинов може да съперничи единствено славата на неговия злополучен герой. Няма български писател с такова огромно присъствие в българската култура, с такова влияние върху самосъзнанието и самооценката на българина, върху самочувствието на интелигенцията ни, играл толкова успешна роля не в областта на виртуално-литературното, а в реалната..

публикувано на 06.06.24 в 16:45
Атанас Атанасов

Другите места и пейзажи на Атанас Атанасов

Галерия "Арте" представя самостоятелната изложба на художника Атанас Атанасов "На друго място". Това интригуващо заглавие е подсказано от неговия колега Станислав Памукчиев, който откри тази експозиция на именития ни артист.  Изложбата включва серия нови картини, предимно живопис в различни размери, като повечето от тях са във форма на кръг,..

публикувано на 06.06.24 в 15:42
Стефан Диомов

Стефан Диомов: Най-голямото чудо в моя живот е усмихнатата, пееща публика

Стефан Диомов е един от музикантите с най-голям принос към българската популярна музика. За музикалния живот, за родния Бургас и за нестихващото вдъхновение – разговор в "Нашият ден" с композитора, създал репертоара на редица обичани български изпълнители като група "Тоника", Ева и Гого, Ваня Костова и Тони Димитрова . "Музиката е моят..

публикувано на 06.06.24 в 10:46