Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Мъртво вълнение“ – графичната живопис на Илиян Лалев

Снимка: stubelgallery.com

„Мъртво вълнение“ – графична живопис е назовал новата си изложба в галерия „Стубел“ художникът Илиян Лалев, наричан бунтарското момче в нашето изобразително изкуство. Винаги различен, винаги неочакван, известен още с интересите си, често провокативни обекти и инсталации.

Сега Илиян Лалев представя изложба метафора, отражение, художествена рефлексия от настоящата наша действителност.

„Изложбата не претендира за философски анализ на „вечните ценности“ чрез „богатия пластичен език на живописта“, а насочва вниманието към настоящата социална проблематика, към тежките социални противоречия“ – казва художникът.

Заглавията на тези близо 20 голямо-форматни картини в изложбата „Мъртво вълнение“ потвърждават това – „Косач“, „Берачи на опиум“, „Голфър“, „Дилър“, „Ледено езеро“, „Берачи на нарциси“, „Берачи на ягоди“. Картините говорят за неслучилото се в мечтаната социална промяна на българина.


Какво още разказа Илиян Лалев за изложбата си в галерия „Стубел“ чуйте в звуковия файл.

Снимки: галерия „Стубел“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Зарев за новия брой на сп. "Съвременник" – 2/2021

Най-авторитетното списание за литература и изкуство в България "Съвременник" пуска своя втори брой за 2021 г.  В него читателите ще имат възможност да прочетат романа на Сергей Довлатов „Зона”, поезия от Джеймс Райт, Франц Райт, Рада Александрова, Иван Христов, разкази от Джумпа Лахири, Андрея Лий, Алегра Гудман, Пламен Антов и др.;   Фрагменти от..

публикувано на 27.07.21 в 17:00
Христо Христозов

Христо Христозов: Хубавият филм има честен режисьор

В минутите след полунощ гост в „Свободни съчинения“ беше програмният директор на Дом на киното – Христо Христозов, който е и артмениджър на един от най-интересните кинофестивали у вас в момента – „MENAR“, „Master of Art“, „Музей на любовта“. Страстта му към киното се появява, когато като студент по право се премества да живее в София на ул...

публикувано на 27.07.21 в 08:15
Гергина Дворецка

Гергина Дворецка и Островът Уикенд

"Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз." Така представя своята нова книга (сборник с разкази „Островът Уикенд“) поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка , кавалер на френския..

публикувано на 26.07.21 в 17:40
Камен Воденичаров

Камен Воденичаров и трите паспорта на България

„Обединението за нас българите е тотален и изгубен комплекс“, смята Камен Воденичаров. Коплекс, който всеки народ има. Нашият се казва „Съединението прави силата“. Мотото, което трябва да е веруюто ни, доказва най-големия недостатък на България. Според Воденичаров днес, когато привидно живеем по-добре, ние сме в един постоянен стрес. Толкова сме..

публикувано на 26.07.21 в 14:05

Проф. Красимир Спасов на 80

Един от най-големите български режисьори проф. Красимир Спасов посреща днес 80-ия си рожден ден. Роден е във Варна в семейство на артисти. През 1966 година завършва Театралната академия, тогава ВИТИЗ, в класа на проф. Сашо Стоянов и за своите над 50 години, отдадени на театралното изкуство, е създал повече от 100 постановки на пиеси от..

публикувано на 26.07.21 в 13:05