Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Необикновените приказки на Диана Петрова

Снимка: ФС на Диана Петрова

Диана Петрова е позната като писател за възрастни, но в „Артефир“ са представяни и приказките за деца, към които тя често напоследък се обръща. „Мъдри приказки“ и „Приказки за цялото семейство“, „Двойната планета“ с приказки за осиновени деца и „Приказки от изгрева“, създадени по разказите на ромски деца са излезли под нейното перо. А сега поредната книжка на Диана отново е за най-малките, но и не само – това е „Необикновени приказки за смартфони и още нещо“.

Не е лесно да пишеш за деца, казва самата Диана Петрова, но явно за нея е важно да го прави, защото съвременните деца имат нужда да прочетат нещо за своята действителност. Това са вълшебни приказки, но със сюжети от нашата действителност. В тях има точно толкова мъдрост, както и в традиционните приказки.

А илюстрациите на книжката са дело на студенти от Пловдивската художествена академия и са също толкова хубави, колкото и самите приказки. Чуйте повече за „Необикновени приказки за смартфони и още нещо“ от самата авторка в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР