Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години хор „Гена Димитрова“ Плевен

Четвърт век един хор отстоява правото да съществува въпреки всички превратности и реформи, които регулират българската култура. Хорът е към община Плевен и от 2008 г. негов диригент е Анелия Дечева. По нейно предложение хорът носи името на голямата оперна певица Гена Димитрова.

На 8 юни в залата на читалище „Съгласие 1869“ ще се състои концерт-спектакълът режисиран от Георги Динев. Участват известни солисти и приятели на хора, Плевенската филхармония, с диригент Деян Павлов. Симона Кодева, Георги Султанов, Боряна Бешева, Георги Динев, Даниел Меса, Валери Цолов, Милена Йотова, Даниела Дочева и Красимир Янкулов ще изпълнят любими арии и ансамбли от опери, оперети и мюзикъли. Ще прозвучи и един от най-популярните хорове.

Анелия Дечева
В звуковия файл чуйте какво разказа Анелия Дечева за работата си с хора.

Общинският хор „Гена Димитрова“ е наследник на оперния хор от закритата Плевенска опера „Христо Бръмбаров“. След споразумение на Министерството на културата и Община Плевен през 1994 г. Плевенска опера е преобразувана в Плевенска филхармония с открита оперна сцена, а Община Плевен създава Общински хор след конкурс, проведен на 14  януари 1995 г.

Плевенска филхармония с открита оперна сцена и местната администрация сключват договор за съвместна дейност и реализиране на музикално-сценични произведения в страната и чужбина, в които да участват артистичните формации към общината (хор и балет). За диригент на Хора е назначен Славей Тинчев, а за корепетитор – Росица Дяковска. В град Плевен са поставени оперите „Набуко”, „Травиата”, „Отвличане от Сарая”, „Реквием” – Верди, „Реквием” – Моцарт, и др. Общинският хор участва в задграничните турнета на Плевенската филхармония до 2003 г. – пред многобройна публика в Испания, Португалия, Италия, Франция, Германия и др. държави са представени оперите „Бал с маски”, „Трубадур”, „Риголето”, „Аида”, „Травиата” – Верди. „Норма” – Белини, „Кармен” – Бизе, ”Дон Жуан“, ”Вълшебната флейта” – Моцарт, „Бохеми”, „Мадам Бътърфлай”, „Турандот” от Пучини и други концертни програми.

От 2004 г. диригент на Хора е Диана Русева, а корепетитор – Жанет Русева. Съставът продължава да радва многобройната си публика с разнообразни концертни програми с популярни хорове из опери, ортодоксална музика, хорови произведения от български композитори, обработки на евъргрийни е др. Участва в турнета на сборни състави, изпълнявайки „Норма” от Белини, „Кармина Бурана” от Карл Орф, „Реквием” от Моцарт, опери от Верди, Пучини, Бизе, Доницети и др.

От началото на 2008 г. до момента диригент на Хора е Анелия Дечева. От 2008 до 2019 г. корепетитор е Росица Дяковска, а от 2019 г – Мариана Мирчева. Заедно с различните в стилово отношение концертни програми, Хорът се изявява пред пълни зали с оперни и оперетни спектакли, както и с мюзикъли. От 2008 година Хорът носи името на световноизвестното драматично сопрано от Плевенския край Гена Димитрова.

През годините музикалният институт работи съвместно с Държавна опера – Стара Загора („Кармен”, „Любовен еликсир”), Държавна опера – Русе („Травиата”, „Тоска”, „Набуко”, „Севилският бръснар”, „Бал с маски“, „Аида“, „Дон Карлос“, „Дон Жуан“, Кармен“, Бохеми“), Държавна опера – Пловдив („Исус Христос Суперзвезда“), „Симфониета” – Видин („Любовен еликсир”).

Съставът реализира множество концерти и сценични произведения и с Плевенска филхармония („Набуко“, „Аида“, „Дон Паскуале“, „Кармина бурана“). Общински хор „Гена Димитрова“ работи и с други оркестри, като гостува в София, Пловдив, Варна, Добрич, Габрово, Ловеч, Шумен, Разград, Сливен, Кнежа, Видин, Ямбол и др.

На 17 юни 2021 г. хорът ще участва в операта „Набуко“ от Верди в Летния театър в плевенския парк „Кайлъка“. Диригент ще бъде Найден Тодоров, режисьор Надежда Христозова, а ролите ще изпълнят Венцеслав Анастасов, Габриела георгиева, Мартин Цонев, Георги Султанов.


Анелия Дечева е родена в Свищов в семейството на дългогодишен солист на първия български хор „Янко Мустаков”. Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст. Завършва училище „Панайот Пипков” в Плевен в класа по солово пеене на Дора Гложенска и за отличен успех получава стипендия „Катя Попова”. Следва висшето си образование в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.


В Плевен завежда отдел „Изкуство” към УНБ „Христо Смирненски” и паралелно е хормайстор и вокален педагог на самодейния хор „Катя Попова” с диригент Мария Мъркушева. От 1994 г. работи в Общинската хорова формация, която е наследник на бившия оперен хор. От 2003 г. работи като помощник-режисьор в ДКТ „Иван Радоев”, като продължава да участва в хоровата формация. От 2008 г. е диригент на формацията, преименувана с решение на Общинския съвет в Общински хор „Гена Димитрова”.

Снимки: фейсбук страница на Общински хор „Гена Димитрова” - Плевен



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25