Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София хартиен арт фест отново в НДК

| обновено на 10.06.21 в 14:07

За четвърти пореден път София хартиен арт фест гостува на НДК. Представени са две хартиени експозиции, които си контрастират, но същевременно се допълват – експозицията „Аматерас годишна изложба за хартиено изкуство” и „Орнаменти” – самостоятелна изложба на Красимира Дренска. Откриването и на двете е на 10 юни от 18.00 ч., а публиката може да ги види до 30 юни 2021 г.

Двете локации на НДК – фоайе „Запад“ и Мраморно фоайе – са традиционни за фестивала. Във фоайе „Запад“ се представя годишният международен конкурс „Аматерас“ с връчване на наградите от журито по време на официалното откриване на 10 юни.

Концепцията на конкурса, водещ началото си от 2009 година, първоначално акцентира върху малък формат на произведенията, но в НДК се излагат инсталации и обекти в голям формат. Целта е те да се впишат в интериора на Двореца, като допълват внушението за монументалност и светлина в пространството. Така в партньорство с НДК конкурсът се разгръща в атрактивен и мащабен проект. Произведенията са в широкия диапазон – от инсталации до обекти и пана.

В експозицията са включени 60 автори от 23 държави, сред които има утвърдени млади артисти, зрели, както и търсещи експерименталните форми. Голямата част от тях са членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA). Асоциацията е традиционен партньор на фондация „Аматерас“ в различни проекти и спомага за представянето на България като важен център за развитието на хартиеното изкуство. 

Сред участниците са: Летисия Бургос, Елиана Анхина, Анжела Барбу,, Какуко Ишии, Ацуми Мурата, Норико Амано, Кенджи Сато, Нобуко Уеда, Сумие Муцура, Хелене Чахер, Верена Фрейдрих, Мариан Коломбани, Брюно Давид, Марсел Бенаму, Мирослав Брош, Карън Траск, Йосефа Гал и др.

Българските автори с всяко следващо издание засилват интереса си към това изкуство и тази година сред тях се отличават: Анна Бояджиева, Атанас Михалчев, Мартина Караиванова, Валентин Бакърджиев и др.

Важен акцент в програмата е състезанието за юноши JAPAN BOWL, което се провежда за 3-ти пореден път на 12 юни в мраморното фоайе на НДК. Събитието е под патронажа на Посолство на Япония и представя японския език и култура. Форумът всяка година става все по мащабен, а членовете на журито са от Японска фондация, Министерство на външните работи и Посолство на Япония в България. Състезанието се утвърждава като най-голямото в Европа. 

Фондация „Аматерас“, като организация, наградена от Правителството на Япония за представяне на японска култура в България и българска култура в Япония, е избрана за главен организатор на събитието у нас.

Другата изложба в НДК е самостоятелна изява на наградената българска авторка от „Аматерас“ 2020. Красимира Дренска е един от артистите, които са участвали във всички издания на конкурса и изборът ѝ от журито е дългоочакван. Тя е позната с произведения от рециклирана хартия, свързани с човешки послания и детайли от действителността. Проектът „Орнаменти“ е с фокус към рециклиране на отпадъчни хартиени продукти.

Ето какво казва самата авторка за тази колекция:„…Основният визуален елемент в композициите е орнаментът, който според архаичните представи е ключ към овладяването на суровия природен материал, от който са изработвани предметите за бита. Едва когато даден предмет бива украсен с орнаменти, става подвластен на човека и може да му служи. Следвайки тази идейна линия, аз изграждам система от орнаменти, които организират материала от хартиена „каша“ в няколко серии произведения, препращащи към теми за сътворението, вселенската хармония, космическия баланс, пътя към постигане на равновесие.“

Изложбата може да бъде видяна всеки ден от 10.00 до 19.00 ч.

Събитията от София хартиен арт фест са част от инициативите по повод 40 години от създаването на НДК.

София хартиен арт фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", програма „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“ и Столична община.

Кураторът Даниела Тодорова и художничката Красимира Дренска, награден български автор в Международния годишен конкурс за хартиено изкуство „Аматерас“ за 2020 г., разказват повече в "Артефир".

Чуйте от звуковия файл.

Снимки – София хартиен арт фест, НДК
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35
Гергана Стоянова

Гергана Стоянова: Любопитна личност съм, на това уча и децата си

Главен герой в "Нашият ден" е актрисата Гергана Стоянова. Планирането – на чаша чай "Всичко си планирам и се чувствам много добре и много спокойна. Празнувам, планирайки, задължително с чаша черен чай в ръка.  Балчик и хоровата музика "Спечели ме завинаги Балчик, спечели ме завинаги и хоровата музика. Имах честта и привилегията да бъда водещ на..

публикувано на 11.06.21 в 15:46

„Прегаряне“ и животът като състезание

Най-новото заглавие в репертоара на Държавния куклен театър в Стара Загора е представлението за възрастни „Прегаряне“. Постановката е по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и автор на текста, а също и режисьор на спектакъла. „Идеята за спектакъла се роди още по време на пандемичната криза. Тогава си преосмислихме живота, това,..

публикувано на 11.06.21 в 14:05

Дзен е самият живот

Това казва в заключение Алън Уотс в книгата си „Духът на дзен“. В нея той проследява зараждането на дзен в древна Индия и пътят на учението в Китай и Япония.  Верен на практическата същност на дзен, Алън Уотс се спира не само на „тайната на дзен“, но и на техниката за практикуване.  Той пише за живота в дзен общността, като разказва за това какво..

публикувано на 11.06.21 в 14:00

Книга на Георги Коритаров

„Свободна зона. Часът е 9 без 5“ е особена книга. Тя излиза, след като авторът ѝ вече не е между нас и съдържа негови коментари от 4 януари до 5 април тази година. В нея можем да се впечатлим за пореден път от журналистическото умение, интелекта, познанията и иронията, характерни за Коритаров.  Вече останаха много малко професионалисти от този..

публикувано на 11.06.21 в 13:54