Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Къпането“ – нова творба на Павел Койчев

4
Снимка: Ани Петрова

Големият наш скулптор Павел Койчев зарадва и силно заинтригува своите почитатели и колеги с нова творба – арт инсталацията „Къпането“.

За втори път малкото езеро край село Осиковица, или селска бара, както го нарича той, прие близо 25 скулптурни фигури – един калейдоскоп от образи от световното изкуство – от Вилендорфската Венера и Аполон до предпочитани от Павел Койчев представители на животинския свят – Бивол, Овца, Крава и други. В идеята за „Къпането“ Павел Койчев влага и много метафори, и почит към високото изкуство през вековете, и малка доза ирония.


Повече за новата творба на художника, и като само-подарък за рождения му ден чуйте от самия Павел Койчев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Забравената мая“ – кратки есета от доц. Калин Михайлов

Една необемна, но дългочетящата се книга,  „Забравената мая“ съдържа кратки есета от писателя и литературовед доцент д-р Калин Михайлов, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“.  Четенето на тези есета предизвиква уникално усещане – онова умение на автора да забелязва обикновените неща, осмисляйки ги..

публикувано на 14.06.21 в 18:10

Културата на бързи обороти – 7-13 юни

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 13 юни. В предаването „От песен в песен“ в неделя диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов представи най-новата продукция на радиото – диска „Коста Колев“. Той..

публикувано на 14.06.21 в 18:04

Нов музей за съвременно изкуство „la Bourse de Commerce“ отвори в Париж

84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа Пино най-накрая постигна целта си. На 22 май той откри своя нов музей за съвременно изкуство – la Bourse de Commerce. Това е сградата на бившата търговска борса в Париж (склад за зърно и брашно), строена през 60-те години на XVIII век на мястото на бивш дворец на Екатерина..

публикувано на 14.06.21 в 15:57

„Блаженият“ – дебютът на Лорина Камбурова в голямото кино

„Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да остане чист и да запази неопетнена душата си. Той говори за това как трябва да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „Блаженият“ е от онези, които провокират размисъл. Тя е полет към миналото и настоящето и към вечните човешки страсти, падения и..

публикувано на 14.06.21 в 12:45
Николета Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей-Стрелча – музеят в малкия град

Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна гора, на територия богата с археологически паметници...Китно, защото всяко лято ароматът на рози и..

публикувано на 14.06.21 в 11:55