Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Да овладееш пространството“ – уникалните пластики на Иван Янев

7
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Галерия „Контраст“ представя самостоятелна изложба на художника Иван Янев, озаглавена „Да овладееш пространството“.  Това са цикъл пластики, които съчетават в разнообразни форми три материала: мрамор, базалт и хром. Скулптурите са изградени на принципа на противопоставяне на една повърхност, най-често черна, полирана, с цвят на месинг на цветните ярки допълнения на хрома. Заглавията на творбите ни насочват към това интересно овладяване на пространството и вмъкване на природни елементи в него: „Копие на съдбата“, „Айсберг“, „Бяла тишина“, „Риба Уанда“, „Колона“, „Генезис и други“.


Проф. Аксиния Джурова споделя за изложбата: „Следя от години изявите на Иван Янев, който работи не само в областта на скулптурата и дървопластиката, но и в живописта и признавам, че моите предпочитания са към изявите му в областта на пластиката. Жанрът, в който той разкрива най-пълно умението си да овладее технически възможностите на метала, гранита и мрамора, да ги съчетае по един чисто негов начин, търсейки контраста между излъсканата до блясък метална повърхност с тази, оставена с матово покритие, или да разнообрази пластичния израз, умело съчетавайки различни материали.

В тези от пластиките, в които отива до огледално полиране на метала, той постига това, което наричам „овладяване на пространството“, т.е. включване  на цветовете от околната среда, контрастираща с матовите повърхности, или нагънатите контури и форми на общия силует. Неговите пластики, благодарение на този похват, включват цветовете от околната среда и вдъхват особен, всеки път различен живот на творбите му в зависимост от светлината.

Показаните в изложбата в галерия „Контраст“ изящни пластики на Иван Янев разкриват ефекта на играта на светлини и сенки, на „откраднати“ отражения от околната среда, всеки път различни и в този смисъл предлагащи изненада за любителите на изкуството с различните прочити и интерпретации, които те предлагат.“


Повече за скулптурите на Иван Янев, с под заглавие „Овладяване на пространството“ чуйте в звуковия файл от самия художник, както и коментара на професор Аксиния Джурова, куратор на изложбата.

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Забравената мая“ – кратки есета от доц. Калин Михайлов

Една необемна, но дългочетящата се книга,  „Забравената мая“ съдържа кратки есета от писателя и литературовед доцент д-р Калин Михайлов, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“.  Четенето на тези есета предизвиква уникално усещане – онова умение на автора да забелязва обикновените неща, осмисляйки ги..

публикувано на 14.06.21 в 18:10

Културата на бързи обороти – 7-13 юни

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 13 юни. В предаването „От песен в песен“ в неделя диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов представи най-новата продукция на радиото – диска „Коста Колев“. Той..

публикувано на 14.06.21 в 18:04

Нов музей за съвременно изкуство „la Bourse de Commerce“ отвори в Париж

84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа Пино най-накрая постигна целта си. На 22 май той откри своя нов музей за съвременно изкуство – la Bourse de Commerce. Това е сградата на бившата търговска борса в Париж (склад за зърно и брашно), строена през 60-те години на XVIII век на мястото на бивш дворец на Екатерина..

публикувано на 14.06.21 в 15:57

„Блаженият“ – дебютът на Лорина Камбурова в голямото кино

„Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да остане чист и да запази неопетнена душата си. Той говори за това как трябва да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „Блаженият“ е от онези, които провокират размисъл. Тя е полет към миналото и настоящето и към вечните човешки страсти, падения и..

публикувано на 14.06.21 в 12:45
Николета Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей-Стрелча – музеят в малкия град

Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна гора, на територия богата с археологически паметници...Китно, защото всяко лято ароматът на рози и..

публикувано на 14.06.21 в 11:55