Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Светлин Русев

88 години от рождението на художника

Снимка: Ани Петрова

На 14 юни е роден акад. Светлин Русев – художник, общественик, народен представител, колекционер и преподавател. Той е един от най-големите майстори в историята на българската живопис. Роден е през 1933 г. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов, където по-късно сам става професор.

А в периода 1973 – 1985 г. оглавява Съюза на българските художници. В периода от 1985 до 1988 г. е и директор на Националната художествена галерия. На два пъти е избиран за депутат.

В звуковия файл можете да чуете автобиографично интервю със Светлин Русев от 2002 г.



Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Член на БКП от 1971 г. Преподава във ВИИИ „Н. Павлович“ – професор (1975). Председател на Съюза на българските художници в периода 1973 – 1985 г. Между 1982 и 1984 г. е първи заместник-председател на Комитета за култура. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия. В периода 1976 – 1988 г. е член на ЦК на БКП. Светлин Русев е народен представител в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП. Действителен член (академик) на Българската академия на науките от 2003 г. Почетен доктор на Шуменския университет.

Светлин Русев

Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин (1983). Почетен председател на АИАП в Париж (1982). Почетен член на „Ника-Кай“, Япония (1984). Почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена (1985).

Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина.

По-важни монументални и декоративни творби:

„Родина“ – стенопис (секо) фоайе на Централна гара София, арх. Милко Бечев (1976)

„България“ – стенопис (секо), размери 17.30/5.10 м, зала за почивка на официални лица и делегации, Народен дворец на културата „Людмила Живкова“ (НДК), София, (1981)

Стенописи в притвора и икони пред олтара на църквата на Ванга „Света Петка Българска“ в Рупите (1994).

Снимки: БНР, БГНЕС, Булфото

Уикипедия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хенри Дейвид Торо из горите на Мейн

За първи път на български език излиза пътеписът "Мейнските гори" на Хенри Дейвид Торо. Книгата е следствие от три пътешествия на автора из горите на Мейн, отразени в трите ѝ части. В послеслова на проф. Албена Бакрачева четем следното: "Тази особено дълго носена – респективно дълго писана – книга отразява както различни фази от процеса на..

публикувано на 25.07.24 в 18:14

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

Стрийминг платформа излъчва на живо концерти и постановки

7Arts.bg е стрийминг платформа, която събира на едно място голямо разнообразие от изкуства както от родната сцена, така и от световната. Тя работи с някои от най-престижните български и световноизвестни културни институции – Народния театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Българска армия", Театър "Възраждане", Royal Shakespeare..

публикувано на 25.07.24 в 11:06

Какво предлага лятната музикално-литературна сцена?

Литературно-музикалната сцена през лятото е богата и наситена. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева , председател на УС на АБК, и Петко Славов , музикант – организаторите на поредицата от събития "Летен лайв на червения диван" – формат за литература и музика. Тазгодишното издание на "Летен лайв на червения диван", посветено на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Световен кино-литературен форум – за първи път в рамките на "Синелибри"

На 10 октомври фестивалът "Синелибри" , посветен на литературата в киното, ще открие своето десето издание. Тази година организаторите подготвят вълнуващо събитие в рамките на фестивала – Световният кино-литературен форум BOB (Based-on-Books) , насочен към филмовата индустрия. В "Нашият ден" Станислава Айви разказва повече за предстоящия..

публикувано на 25.07.24 в 09:13