Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 юни – Световен ден на кръводаряването

Снимка: ВМА

На 14 юни се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Основната цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. Този ден се отбелязва от 2004 г. Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец.

Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи „А-В-0" Карл Ландщайнер.

За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда и рождената му дата е определена от Световната здравна организация като деня, на който всяка година се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология:

Covid-19 и кръводаряването

"Както във всички сфери, така и при нас вирусът влияе. Има спад на броя дарили кръв и кръвни продукти, който не е голям. Сравнено с 2018 г., когато имахме едно покачване на броя на кръводарителите с около 3-4%, сега имаме едно намаляване на броя на кръводарителите и то е във всички центрове по трансфузионна хематология в цялата страна. Но този спад постепенно ограничава количествата, които постъпват в центровете."

Правила за даряване на кръв в пандемичните условия

"На сайта на Националния център са качени всички подробности. Това, което касае Covid-19 – всеки може да дари кръв 28 дни след положителен резултат за бърз антигенен тест или PCR."

Ваксинирането

"Когато ваксината е от две дози, дарителите нямат право да даряват между двете дози и 28 дни след втората игла също няма право да дарява.

Същото се касае и за даряването на реконвалесцентна плазма."

Доброволно дарена кръв и кръв от близки родственици

"Процентът от близки родственици е все още голям. Има лек спад в предходните няколко години, но процентът е над 80.

Няма случаи, в които не се подава кръв на лежащо болен, както твърдят спекулации. Има случаи, в които има затруднения – особено с редки кръвни групи. Тогава се умоляват близките, ако имат възможност, тъй като вероятността от наличие на същата кръвна група в близките родственици е голяма."

Чуйте Николай Николов в звуковия файл.

play.google.com

Приложение помага да намерим дарители абсолютно безвъзмездно. Приложението има за цел да улесни връзката между доброволни кръводарители и хора, които се нуждаят от кръвопреливане, и е достъпно напълно безплатно на територията на цялата

Повече подробности дава в “Нашият ден“ Стефка Попова от Българската организация за доброволно кръводаряване:

"Безспорно най-често разбираме за нуждата от кръв именно когато се сблъскаме с нея. Това беше и причината Българска организация за доброволно кръводаряване да създаде мобилното приложение “Дари кръв“, за да можем да подсетим хората, че могат да помогнат и че е важно да го направят най-вече.

Мобилното приложение ти дават възможност освен да намериш помощ и да помогнеш, което е изключително важно, за да може то да функционира.

Всеки един доброволен кръводарител може да се регистрира в него напълно безплатно и да окаже помощ при спешен случай.

Всеки един нуждаещ се пък може да направи своята регистрация, за да получи помощ. Да не се налага неговите роднини да търсят и да бъдат притискани от обстоятелствата. Това, което виждаме всеки ден в България."

Проблеми, свързани със системата за кръводаряване

"Това, което ни притеснява, е все по-често налагащата се практика пациентите да си търсят дарители, за да може да им се прелее кръв.

Чуйте Стефка Попова в звуковия файл.

Отбелязването на Световния ден на кръводаряването има формална държава на кръводаряването. През тази година това е Италия с посланието “Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на света“.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ива Рударска, която има своя лична история, свързана с кръводаряването и е един от най-често подлагалите се на този процес кръводарители:

“Започнах да дарявам доста отдавна, още когато бях в университета. Тогава имаше организирани кампании за кръводаряване – два пъти в годината впоследствие и в компаниите, в които съм работила, също имаше такива.

В един момент всъщност сама започнах да ходя в Центъра по трансфузионна хематология, където да дарявам безвъзмездно.

Откакто има приложението “Дари кръв“, което е много удобно, се включвам в кампании за нуждаещи се. Отзовавам се всеки път, когато е възможно. Относно организацията – тя е изцяло доброволна, но там човек може да намери цялата необходима информация, за да може да се запознае с процеса.

Чуйте Ива Рударска в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС, ВМА, play.google.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53