Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

14 юни – Световен ден на кръводаряването

Снимка: ВМА

На 14 юни се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Основната цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. Този ден се отбелязва от 2004 г. Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец.

Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи „А-В-0" Карл Ландщайнер.

За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда и рождената му дата е определена от Световната здравна организация като деня, на който всяка година се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология:

Covid-19 и кръводаряването

"Както във всички сфери, така и при нас вирусът влияе. Има спад на броя дарили кръв и кръвни продукти, който не е голям. Сравнено с 2018 г., когато имахме едно покачване на броя на кръводарителите с около 3-4%, сега имаме едно намаляване на броя на кръводарителите и то е във всички центрове по трансфузионна хематология в цялата страна. Но този спад постепенно ограничава количествата, които постъпват в центровете."

Правила за даряване на кръв в пандемичните условия

"На сайта на Националния център са качени всички подробности. Това, което касае Covid-19 – всеки може да дари кръв 28 дни след положителен резултат за бърз антигенен тест или PCR."

Ваксинирането

"Когато ваксината е от две дози, дарителите нямат право да даряват между двете дози и 28 дни след втората игла също няма право да дарява.

Същото се касае и за даряването на реконвалесцентна плазма."

Доброволно дарена кръв и кръв от близки родственици

"Процентът от близки родственици е все още голям. Има лек спад в предходните няколко години, но процентът е над 80.

Няма случаи, в които не се подава кръв на лежащо болен, както твърдят спекулации. Има случаи, в които има затруднения – особено с редки кръвни групи. Тогава се умоляват близките, ако имат възможност, тъй като вероятността от наличие на същата кръвна група в близките родственици е голяма."

Чуйте Николай Николов в звуковия файл.

play.google.com

Приложение помага да намерим дарители абсолютно безвъзмездно. Приложението има за цел да улесни връзката между доброволни кръводарители и хора, които се нуждаят от кръвопреливане, и е достъпно напълно безплатно на територията на цялата

Повече подробности дава в “Нашият ден“ Стефка Попова от Българската организация за доброволно кръводаряване:

"Безспорно най-често разбираме за нуждата от кръв именно когато се сблъскаме с нея. Това беше и причината Българска организация за доброволно кръводаряване да създаде мобилното приложение “Дари кръв“, за да можем да подсетим хората, че могат да помогнат и че е важно да го направят най-вече.

Мобилното приложение ти дават възможност освен да намериш помощ и да помогнеш, което е изключително важно, за да може то да функционира.

Всеки един доброволен кръводарител може да се регистрира в него напълно безплатно и да окаже помощ при спешен случай.

Всеки един нуждаещ се пък може да направи своята регистрация, за да получи помощ. Да не се налага неговите роднини да търсят и да бъдат притискани от обстоятелствата. Това, което виждаме всеки ден в България."

Проблеми, свързани със системата за кръводаряване

"Това, което ни притеснява, е все по-често налагащата се практика пациентите да си търсят дарители, за да може да им се прелее кръв.

Чуйте Стефка Попова в звуковия файл.

Отбелязването на Световния ден на кръводаряването има формална държава на кръводаряването. През тази година това е Италия с посланието “Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на света“.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ива Рударска, която има своя лична история, свързана с кръводаряването и е един от най-често подлагалите се на този процес кръводарители:

“Започнах да дарявам доста отдавна, още когато бях в университета. Тогава имаше организирани кампании за кръводаряване – два пъти в годината впоследствие и в компаниите, в които съм работила, също имаше такива.

В един момент всъщност сама започнах да ходя в Центъра по трансфузионна хематология, където да дарявам безвъзмездно.

Откакто има приложението “Дари кръв“, което е много удобно, се включвам в кампании за нуждаещи се. Отзовавам се всеки път, когато е възможно. Относно организацията – тя е изцяло доброволна, но там човек може да намери цялата необходима информация, за да може да се запознае с процеса.

Чуйте Ива Рударска в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС, ВМА, play.google.com
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Антоанета Христова

Коалиционно управление може да е решение за неотложните въпроси

България – след предсрочния вот и след създаването на 46-ия парламент. Ще имаме ли стабилно управление, след като Народното събрание в момента почти преповтаря резултатите от 4 април? Според всички наблюдатели краят на лятото и особено началото на есента ще изправят българското общество пред ред предизвикателства, за които сега наблюдателите..

публикувано на 27.07.21 в 11:52
Саша Безуханова

Саша Безуханова или да си филантроп в ХХI век

Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България. Дългият списък от нейните бизнес постижения и инициативи в полза на социалния просперитет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с глобална..

публикувано на 27.07.21 в 11:32
Енчо Господинов

Енчо Господинов: Общата отговорност е масова безотговорност

Средногодишните загуби от бедствия, измерени в постоянни цени, са нараснали 4 пъти от 80-те години до сега – от 50 на 200 млрд. долара. Да се готвим ли за по-сериозни катаклизми и има ли решение? Темата коментира в „Нашият ден“ Енчо Господинов , български дипломат, представител и заместник-генерален секретар на Международната федерация на..

публикувано на 27.07.21 в 09:37
Христо Фотев

Спомен за Христо Фотев

На 27 юли през 2002 г. ни напусна големият български поет Христо Фотев. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!...“...

публикувано на 27.07.21 в 08:30
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21