Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Спас Киричев: Скулптурата винаги е била моя мечта

Спас Киричев
Снимка: Фейсбук, личен профил

Предизвикателството да изваеш някои от най-великите личности в историята и да запечаташ образа на геройството в монументалното изкуство.

Можем ли да заличим миналото, ако заличим паметниците от него?

Спас Киричев е български скулптор с дългогодишен опит в монументалната скулптора и малката пластика.

Роден е 1959 г. в Пазарджик. 1988 г. – Завършва Художествената академия в гр. София специалност “скулптура” при проф. Борис Гондов. Член на СБХ. Получава награда за скулптура в ОХИ “Благоевград”. Награда на Община Пазарджик 2001г. Участва в изложба в гр. Бургведел – Германия.

Спас Киричев е главен герой в “Нашият ден“

“Живея в ателието си, в момента съм в него и очаквам да започна работния си ден. Първо си представям какво трябва да правя през деня. Като във всяка една работилница и тук има почистване, програма и т.н."

Завършва скулптура

Паметник на Константин Фотинов, открит на 11 май 2015 в гр. Самоков.

Животът ми беше свързан преди всичко с една такава традиция за кандидат-студентството. Имах 4-годишен кандидатстудентски период. В онези времена влизането в Художествената академия беше много голям проблем. Имаше много голям наплив и голяма конкуренция.

Поп Груйо БанскиТова, което съм научил като кандидат-студент през тези 4 години, ми е помогнало много в моето развитие. Моята мечта винаги е била да се занимавам със скулптура и се радвам, че се осъществи.

Дядо ми, на когото съм кръстен, имаше такива наклонности. Обичаше да прави огромни фигури от сняг."

Преди да извае образ

"Преди всичко да се запознавам с историята. Когато направих първия си монументален обект на „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пазарджик се наложи доста да прочета, въпреки че нашето поколение е доста образовано, казвам го без ирония.

Научих много факти за братята Кирил и Методий, които преди това проста са ми минавали покрай ушите. Благодарен съм именно за това, че научавам фактите за всеки един обект, който трябва да направя.

Чуйте Спас Киричев в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14