Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Исторически музей-Стрелча – музеят в малкия град

4
Николета Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна гора, на територия богата с археологически паметници...Китно, защото всяко лято ароматът на рози и лавандула изпълва въздуха в града и околностите, защото и тук тези ароматни растения се отглеждат върху обширни площи.

Исторически музей - СтрелчаГрадът е известен и със своите три минерални извора с лековита вода, а също и с още много интересни обекти. Тракийският култов комплекс „Хероон“ – „Жаба могила“ е от времето на народа на „бесите“ – V в. пр. н.е. Разкрити са гробница-мавзолей и светилище-храм. В гробницата, която е двукамерна, са открити части от колесница, три конски скелета с амуниции и 9 обърнати с дъната нагоре глинени съда. На северозапад от гробницата е светилището. А на север и североизток от Стрелча се издигат „части от замъци и кули“ – уникални скални образувания, които се забелязват отдалече и целогодишно привличат любителите на природата.

В местността „Галата“ може да се видят високите защитни стени и други части, съхранили се през вековете, от крепостта „Стрелчанско кале“. От IX до XV в. крепостта е вдъхвала респект на натрапниците и е осигурявала защита на местното население.

Интересни са къщите, изградени в автентичен възрожденски стил и много още природни и археологически обекти. Но град Стрелча се гордее и със своя Исторически музей. За забележителностите на града и богатствата на музея, в предаването разказва Николета Петкова, директор на ИМ-Стрелча.

Тя е получила своята бакалавърска степен „Културология“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Специализирала е и в Италия. Магистърската ѝ степен е „Културен туризъм и културно проектиране“, Предстои ѝ защита като редовен докторант в ЮЗУ „Неофит Рилски“, направление „История и теория на културата – Древни култури“. Николета Петкова има подчертан интерес към древните култури, митологията, нематериалното културно наследство... Има повече от 30 научни публикации и участия в научни форуми в България, Италия, Чехия, Румъния и др. Научните ѝ изследвания са съсредоточени предимно към историческото и културно минало на град Стрелча.

Акротерий с Горгона Медуза

Снимките са предоставени от Историческия музей-Стрелча
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14