Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 7-13 юни

Снимка: Ани Петрова

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 13 юни.

В предаването „От песен в песен“ в неделя диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов представи най-новата продукция на радиото – диска „Коста Колев“. Той е посветен на стогодишнината от рождението на композитора. Роден през 1921 г. в с. Кортен, Сливенско, Коста Колев е един от най-добрите акордеонисти на българска народна музика. Автор е на песни за народен хор и оркестър, пиеси за соло инструмент, пеене с оркестър или ансамбъл, музика към танцови постановки, сюити от народни мелодии и др. От 1954 г. е диригент на Ансамбъла за народни песни на БНР, а на този пост остава близо 30 години.

Националната галерия – "Квадрат 500" представи на осми юни изложбата „В-образ-явени музикални истории“ на художника Ясен Панов. Експозицията съдържа 250 илюстрации към книгата на Илия Граматиков „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов. Сюрреалистични препрочити на музикалната история“. Въпреки принадлежността им към научно-художествено издание тези илюстрации могат да бъдат възприемани отделно. Куратор на изложбата е авторът на книгата, Илия Граматиков.

На осми юни в залата на читалище Съгласие 1869 в Плевен Общинският хор "Гена Димитрова" отбеляза своята 25-а годишнина. Той е наследник на оперния хор от закритата Плевенска опера „Христо Бръмбаров“. След споразумение на Министерството на културата и Община Плевен през 1994 г. Плевенска опера е преобразувана в Плевенска филхармония с открита оперна сцена, а Община Плевен създава Общински хор след конкурс, проведен на 14 януари 1995 г.

Между 10 и 12 юни под мотото "Джазът живее" се проведе Джаз Форум Стара Загора 2021. Миналогодишното издание на фестивала беше отменено, но този юни позволи провеждането на концертите на открито - на сцената в античната Августа Траяна. В трите вечери на форума участваха предимно български музиканти и формации. Венци Благоев, основен двигател на събитието за нуждата форумът да се проведе и джазмените, на които той е посветен тази година.

Излезе книгата с коментарни текстове на журналиста Георги Коритаров „Свободна зона. Часът е 9 без 5“. В нея са публикувани всички материали от януари до април, когато Георги Коритаров внезапно ни напусна. Ежедневните очерци, които той правеше, са транскрибирани събрани от съпругата му Лина Коритарова. Текстовете в книгата се раждат директно в ефир -те са устен коментар на най-важните теми за деня. В предаването Артефир в четвъртък Митко Новков представя „Свободна зона. Часът е 9 без 5“.

Скулпторът Павел Койчев отбеляза 82-рия си рожден ден с нова творба – артинсталацията „Къпането“ в реката край село Осиковица, където до скоро можеше да бъде видяна неговата "Водна паша". Близо 25 скулптурни фигури – цитати от световното изкуство – от Вилендорфската Венера и Аполон и предпочитаните от Павел Койчев представители на животинския свят – бивол, овца, крава и други нагазват в огледалната вода за да се превърнат в иронична метафора на ниското и високото, изкуството и природата. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01

Живописна литературна география на България по Вазов

„Бъди благословено, отечество мое, бъди честит, балкански раю! Бъди голяма и славна, о, чудна земльо, дето е цъфтяла люлката ми, дето ще се зеленее гробът ми!" възкликва Иван Вазов. Пътеписите му от „Живописна България“ са отправната точка на академичната програма със същото име, която осъществява своеобразен „трансфер“ на знания и ценности през..

публикувано на 24.09.21 в 08:40