Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология
Снимка: НБУ

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология.

Първият семинар през 2019 година се проведе в Италия, а тазгодишното обучение се реализира на остров Персин край град Белене.

В рамките на семинара студентите получават възможност да разгледат останките от бившия концентрационен лагер "Белене", да бъдат провокирани да проучат и анализират историческите процеси, да съберат материал от теренни изследвания за анализ на личността на престъпника.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Гергана Йорданова:

“Този семинар беше необходим, защото последната една година както заради пандемията, така и заради естеството на обучението, имаха нужда от чисто практически занимания, обучение в реална работна среда и ние се постарахме с д-р Сидова да им предоставим тази възможност.

Освен това голяма част от обучението им в теоретичната част и в аудиторните курсове всъщност е съобразена с тематиката на пътуващия семинар. Те имаха нужда да излязат извън аудиторията, за да съберат теренен материал за техните първоначални научно-изследователски разработки, които очакваме от тях. Постарахме се да съчетаем полезното с приятното и да надградят това, което вече са постигнали като подготовка в рамките на аудиторните си курсове.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р и гл. ас. Дафинка Сидова, департамент „Национална сигурност“ на НБУ.

“Силно се надявам, че студентите в някаква степен са успели да вържат теорията с практиката. Защото това е изключително важно за тях. Силно се надявам също да са били критични, но аргументирано критични.

Идеята не е просто само да бъдат критични, но и да дадат предложения за усъвършенстване, за подобрение на тази система.

Останахме изключително впечатлени от организацията в затвора. Бяха изключителни домакини и им благодарим за времето, което отделиха, защото всъщност те трябваше в почивния си ден, събота, да бъдат ангажирани цял след обяд с група от 40 човека. Млади студенти, жадни за повече информация относно това – какво се случва с лишените от свобода, по какъв начин се организира цялата тази мащабна работа в затвора. И по какъв начин те след като излязат с дипломата си по криминология, биха могли да се реализират.

Чуйте Гергана Йорданова и Дафинка Сидова в зувковия файл.

Повече за второто издание на  семинара по криминология, който се проведе в Белене, какво научиха студентите от него и как ще го приложат в обучението си, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева със състудентите от специалностите "Гражданска и корпоративна сигурност" и "Криминология и политика за превенция към сигурността" – Александра Къкринска, Ангел Йорданов, Мая Павлова и Десислава Льолева.

Снимки – НБУ, Анелия Торошанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост беше доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59