Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология
Снимка: НБУ

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология.

Първият семинар през 2019 година се проведе в Италия, а тазгодишното обучение се реализира на остров Персин край град Белене.

В рамките на семинара студентите получават възможност да разгледат останките от бившия концентрационен лагер "Белене", да бъдат провокирани да проучат и анализират историческите процеси, да съберат материал от теренни изследвания за анализ на личността на престъпника.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Гергана Йорданова:

“Този семинар беше необходим, защото последната една година както заради пандемията, така и заради естеството на обучението, имаха нужда от чисто практически занимания, обучение в реална работна среда и ние се постарахме с д-р Сидова да им предоставим тази възможност.

Освен това голяма част от обучението им в теоретичната част и в аудиторните курсове всъщност е съобразена с тематиката на пътуващия семинар. Те имаха нужда да излязат извън аудиторията, за да съберат теренен материал за техните първоначални научно-изследователски разработки, които очакваме от тях. Постарахме се да съчетаем полезното с приятното и да надградят това, което вече са постигнали като подготовка в рамките на аудиторните си курсове.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р и гл. ас. Дафинка Сидова, департамент „Национална сигурност“ на НБУ.

“Силно се надявам, че студентите в някаква степен са успели да вържат теорията с практиката. Защото това е изключително важно за тях. Силно се надявам също да са били критични, но аргументирано критични.

Идеята не е просто само да бъдат критични, но и да дадат предложения за усъвършенстване, за подобрение на тази система.

Останахме изключително впечатлени от организацията в затвора. Бяха изключителни домакини и им благодарим за времето, което отделиха, защото всъщност те трябваше в почивния си ден, събота, да бъдат ангажирани цял след обяд с група от 40 човека. Млади студенти, жадни за повече информация относно това – какво се случва с лишените от свобода, по какъв начин се организира цялата тази мащабна работа в затвора. И по какъв начин те след като излязат с дипломата си по криминология, биха могли да се реализират.

Чуйте Гергана Йорданова и Дафинка Сидова в зувковия файл.

Повече за второто издание на  семинара по криминология, който се проведе в Белене, какво научиха студентите от него и как ще го приложат в обучението си, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева със състудентите от специалностите "Гражданска и корпоративна сигурност" и "Криминология и политика за превенция към сигурността" – Александра Къкринска, Ангел Йорданов, Мая Павлова и Десислава Льолева.

Снимки – НБУ, Анелия Торошанова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53