Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Снимка: Издателство „Сиела“

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“.

Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод на читателите да очакват неочакваното. Този път с нецензурирана история за годините на свободната любов, революциите на сърцето и бунтарския дух.

На пръв поглед новият роман на Мичъл разказва за пътя на една британска група към върховете на музикалните класации, и то през 60-те години на миналия век. Но както групата е най-странната, на която един меломан може да попадне, така историята ѝ е от най-поучителните. Тя преразказва съдбите на стотици музикални надежди, които издигат таланта си до висотите на триумфа, но губят себе си в залеза на славата.

Възходът и падението на „Утопия Авеню“ говорят не просто за изборите на музиканта, а за желанието на „Аз“-а да „пусне плочата наобратно“ и да открие отново човека зад мечтата.

Мичъл успява да придаде плътност на така или иначе окъпаните в слава образи, но в същото време и да ги оголи, за да покаже, че и известните са като всички други – хората, които обичат, мечтаят, страдат и жадуват щастие.

На тези страници, на които човек може да припознае и своето „Аз“, читателят ще се срещне и с истински легенди като Дейвид Боуи, Ленард Коен, Джанис Джоплин и Pink Floyd.И макар меломаните да могат да открият анахронизми, именно музиката им издига романа отвъд времето и пространството, като го превръща в едно „пътуване към центъра на цялата цивилизация“.

Повече за „Утопия Авеню“ и невидимите нишки, които Мичъл вмъква в нея от други свои книги, разказва Темз Арабаджиева от издателството, дало живот на романа на български език.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жанра на театрален сериал в поредицата „Катарзис“ на Елица Йовчева

Младата режисьора Елица Йовчева представи в предаването „Артефир“ идеята си за театрален сериал с поредицата – „Катарзис“. Първото представление от поредицата – „Г-ца Анна“ беше премиерно представено в Национален студентски дом, а сюжетът му се базира на историята на случая „Г-ца Анна“ на Йозеф Бройер, лекции на Зигмунд Фройд, както и на реални..

публикувано на 25.07.21 в 10:05
Визия: Кирил Пейчев

Фестивалът за иновативно изкуство „180°“ среща в София международни артисти от съвременната сцена

Един от авторитетните фестивали в културния календар на София е фестивалът за експериментално изкуство „180°“. И осмото издание тази година е с интересна и амбициозна програма, в която международни артисти отново ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред българска публика резултата от съвместната си работа. В седмицата от 24 до 30 юли някои от..

публикувано на 23.07.21 в 19:14

„Мини арт фест“ – съвременният цирк говори на своя език за климатичните промени

От днес до неделя (23-25 юли) в София ще се проведе 11 издание на фестивала за съвременен цирк „Мини арт фест“ . Чрез вълнуващите изпълнения на артистите от „Мини арт фест“ отново ще бъдат разказани истории, важни за цялото човечество. Тази година темата на Фестивала е насочена към връзката на хората с климатичните промени. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 23.07.21 в 17:25

Градската галерия в Поморие отваря врати за изложбата „Кристо – изкуство и корени“

Спомен за вълшебникът, който опакова светове и научи хората да ходят по вода – Христо Явашев. Творбите на Кристо оживяват в изложбата „Кристо – изкуство и корени“ в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие в рамките на специалната лятна културна програма „Море от вино“. Изразът модерно изкуство е много широкообхватен, но Кристо има лично..

публикувано на 23.07.21 в 16:55

Театър на село

Среща с театъра като интердисциплинарен диалог ни предлага 22-ото издание на „Шекспировия театрален фестивал“ на школата „Петровден“, който се провежда в село Паталеница, област Пазарджик. Идеята на фестивала е да срещне студенти по актьорско майсторство, специалисти от различни краища на света и деца, които са заинтересовани от театралното изкуство...

публикувано на 23.07.21 в 15:25