Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Боян Минчев – трето поколение майстор шекерджия

Боян Минчев е трето поколение майстор шекерджия в Етнографския музей на открито "Етър" в Габрово.

За традициите без предразсъдъци, за занаятчийството без умора и за захарта без задължителната найлонова опаковка разказва майсторът.

Боян Минчев е главен герой в “Нашият ден“.

“Кафе не се научих да пия, но денят ми започва със захар. От рано сутринта започвам да правя различни сладки и шекери, за да радваме децата, които биха минали през музея в този ден. Започвам около 8.00 часа."

Кое го подтиква да стане майстор

"Аз съм трето поколение майстор шекерджия. Всичко е подтикнато от дядо ми. Той един от най-старите майстори на музея “Етър“. Учил се е от първите майстори в региона, събрани от Лазар Тонков.

Може би съм бил пет-шест годишен, когато той ме е бавил, докато е правел сладки. И така постепенно с годините, когато имах нужната сила и знания, защото всичко работим на ръка, започнах да работя.

От 15-16-годишен работя до ден-днешен, вече 16 години."

Запалва го…

"Естествено сладкото – като всяко малко дете и аз обичах да ям сладко. Покрай дядо всичко беше сладко, беше приятно. Занаятът се предава от поколение на поколение."

Уроците, които няма да забрави

"Всички уроци стоят, защото дядо ми е такъв човек, че с шеги, с насмешки нещата винаги са минавали много леко.

Работата е приятна, особено когато радваш децата. Това съм видял в дядо ми и в себе си.

Народните танци

"Закърмен съм с народната музика. Майка ми е народна певица, баща ми е хореограф. Танцувах, тъй като не можех да пея като малък. Започнал съм да танцувам от 3-4 годишен. Това винаги много ме е палило и сме обиколили почти цял свят с народните танци.

Трудно е в момента да оцеляваме в това време на пандемия."


Прибавя ли ново в старите рецепти

"Стараем се да се развиваме и предлагаме доста рецепти. Търсим стари майстори и стари хора, те са българската памет. Добавяме някои нови привкуси, защото времената се менят. Не прекрачваме границата, защото искаме да съхраним най-вече българското."

Чуйте Боян Минчев в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Графа: Да се вслушваме повече в другия

Честитим на патерици рождения ден на Влади Ампов – Графа и му желаем здраве. Днес e вторият му концерт в София, на който ще може да се чуе програмата от лятното му турне. Мястото е Sofia Summer Fest . Концертът започва точно в 20.00 часа. Влади Ампов – Графа разказва в “Нашият ден“ за концерта и лятното си турне. “Турнето ми..

публикувано на 23.07.21 в 10:00
Мими Виткова

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова . “Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да..

публикувано на 23.07.21 в 09:59

Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание на 21 юли, сряда. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. След това прозвучаха и различните послания от парламентарно представените групи. Днес НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов по предложение на “Изправи се БГ! Ние..

публикувано на 23.07.21 в 09:58

Откриват Олимпиадата в Токио

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година. Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията..

публикувано на 23.07.21 в 08:35

Лица и фигури в скалите на Кюстендилско през фотообектива на Румен Зиновиев

Страстта на Румен Зиновиев са скалните мегалити и древни светилища. Преди осем години поставя началото на своите пътешествия в България. Откритията са много и могат да бъдат видени във фотоалбума “Скални спомени“, който той издава през 2020 г. Снимките в албума са в резултат от “емоционално-интуитивна дейност, свързана с много работа по..

публикувано на 22.07.21 в 10:26