Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любен Томев

КНСБ: Предвиждаме около 12,5% нарастване на средната работна заплата за 5 години

15% увеличение на данък общ доход

| обновено на 24.06.21 в 13:48
Снимка: БГНЕС

Ще има ли плавно повишаване на доходите и в кои сектори ще се усети? Какво поискаха от КНСБ и може ли да се говори за ръст на минималната работна заплата в следващите 4 години? Ще има ли работещи бедни?

Темата коментира в “Нашият ден“ Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ:

“Прогнозите се базират на това, че икономиката излиза от кризата. И следващите години се очаква или поне трябва да има такива темпове от порядъка на около 5% нарастване на БВПИ освен това използването на европейските пари, които трябва да дойдат по Националния план за възстановяване и развитие, както и средствата от многогодишната финансова рамка. Един огромен ресурс, който, ако бъде вложен правилно в икономиката, ще доведе до ръст на доходите.

Не само с увеличаване, с което сме свикнали на минималната работна заплата, а на такова увеличение, което трябва да дойде от преструктурирането на заетостта и включването на все по-голяма част от работната сила във високопроизводителни фирми, които произвеждат висока добавена стойност. Един структурен ефект, който ще има върху покачването на работната заплата.

Затова нашите предвиждания са за около 12,5% нарастване на средната работна заплата през следващите 5 годиниИ изпреварващ ръст на минималната работна заплата. В момента текат дискусиите за адекватни минимални работни заплати в ЕС, в които един от реперите е минимум 50% съотношение на минималната работна заплата към средната работна заплата.

Разчетите ни за следващите 5 години показват, че това е достижим процент. И нарастването със 17,5% на минималната работна заплата ще доведе до това съотношение – 50% вследствие, на което и сравнително по-ниските разходи за издръжка на живота ще доведат до това, че постепенно заплатата за издръжка ще бъде доминираща след 2-3 години, след 2023 г. ще има значителен ефект, който ще доведе до покачване на реалните доходи в домакинствата.

Това е нашата прогноза, от една страна, от друга страна, в бюджетния сектор нашите настоявания са за минимум ръст от 10%, който да бъде продължен и през следващите години.

Като в агенциите, които работят на терен – Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, където заплащането е сравнително по-ниско, трябва да нарастват с 15%, за да може да се преодолеят тези различия и неравенства.

България е на първо място по отношение на неравенствата. Не само материални, но и доходни неравенства и социално-икономически статус."

Справедлива ли е данъчната система у нас

"Второто нещо, което се препоръчва от експертите, успоредно с покачването на доходите се въвежда и по-справедлива данъчна система, която да доведе до преодоляване на неравенствата.

Данъчна система, която ще разтовари ниско и среднодоходните групи от значителна част от данъчните плащания. И ще натовари незначително по-богатите.

Схемата, която предлагаме, е – 15% увеличение на данък общ доход с въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, което ще осигури намаляване на данъците, на данъчните ставки, ефективните данъчни ставки на ниско доходните и средно доходните групи. От 10 на 15% на корпоративния данък. Знаете решението на Г-7, преговорите, които се водят. Вероятно в следващите месеци и години това ще бъде въведено като минимална ставка. В това отношение нашето предложение изпревари дори тези рационални предложения, които се правят на международно равнище.

И намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) от 20 на 15%. Схемата е 15-15-15 плюс необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата.

Тук по отношение на облагаемите доходи и по отношение на вноските държим също на едно покачване на горната граница на социално-осигурителните вноски, максималният осигурителен доход, който с едно плавно покачване следва да достигне 10 пъти размера на минималната работна заплата. Т.е. да се повиши облагането със социални осигуровки за високодоходните групи.

Това са инструменти, които водят не само до повишаване на доходите, но и до преодоляване на въпросните неравенства."

Чуйте Любен Томев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Брестовица се открива първият събор на лозарите в България

На 6 август в село Брестовица се открива първият събор на лозарите в България. Повече за събитието разказва Ивана Мурджева в “Нашият ден“. “Това действително е първият лозарски събор, който се провежда в България. Започва на 6 август, датата не е случайна. Това е големият празник Преображение, който е пряко свързан с..

публикувано на 05.08.21 в 11:19

Науката като игра и играта като наука – как се преподава атрактивно астрономия

Да заобичаш астрономията или науката като игра. Как се преподават физика и астрономия атрактивно, така че учениците да искат да имат и домашни задачи? Темата коментира в “Нашият ден“  Никола Каравасилев , който подготвя и олимпийските отбори по физика и астрономия и преподава в едно средно училище в София. Неговата мисия е да увлича..

публикувано на 05.08.21 в 10:08
Ваксина

Нужна ли е трета доза от Covid ваксината и какво е постковид синдром

462 са новите случаи на коронавирус у нас. Процентът положителни проби вече е 2,8. Тревожни ли са тези данни и какво да предприемем? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Радостина Александрова , вирусолог в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. “Лятото е в разгара си, но очевидно вирусът отказа..

публикувано на 04.08.21 в 10:31

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42