Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тръпко Василев – българският Третяков

Портрет на Тръпко Василев. Български исторически архив – Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Историята на първата частна художествена галерия София, станала известна като Тръпковата галерия и нейният създател Тръпко Василев влязоха в книгата на изкуствоведката Благовеста Иванова „Тръпко Василев и Постоянна художествена галерия – 110 години от създаването ѝ“.

Галерията е създадена през пролетта на 1910 г. от младия предприемач и художник – декоратор Тръпко Василев, за да има място, в което младите художници да излагат своите картини. Нейният създател с огромен ентусиазъм, всеотдайност и енергия подпомага развитието на модерното българско изкуство през периода между войните.

Благодарение на менажирането по подобие на галериите в големите европейски градове Тръпковата галерия бързо се превръща в културно средище и оживен център на художествения живот в столицата. Сред близките на Тръпко Василев от това време художници, които правят изложби в галерията на ул. „Аксаков“ са имена като Никола Танев, Константин Щъркелов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Александър Мутафов, Васил Захариев и много други. Почти няма изтъкнат художник или скулптор от тази епоха, който да не е устройвал своя изложба в скромните ѝ помещения.

Но, освен като галерист и декоратор на много от сградите в София, Тръпко Василев създава и множество живописни творби, основно пейзажи от околностите на столицата. Първата самостоятелна изложба в новосъздадената през 1910 г. галерия е неговата. Две десетилетия уредената с модерното мислене на своя създател, като европейска галерия, Тръпковата галерия е културен център на София с голямо влияние между двете световни войни. Чуйте повече от звуковия файл от Благовеста Иванова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36
Портрет на Данте Алигиери от неизвестен художник (1500-1600 г.) в кабинета на кмета на община Орвието (Терни), Италия

Проф. Каталди: Имаме нужда да прочетем Данте с нови очи

„Литературен вестник“ отбеляза с двуезичен брой 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Идеята за този двуезичен брой е на преводачката и преподавател доц. Дария Карапеткова. Художник на броя е Борис Праматаров.  На събитието присъстваха посланикът на Италия у нас Н.Пр. Джузепина Дзара, проф. Пиетро Каталди, специалист по съдбата и литературата на Данте..

публикувано на 26.10.21 в 14:30

Киномания 2021 – 18 ноември - 5 декември – в НДК и столичните арткина

Документален филм за живота и творчеството на обичания филмов композитор Енио Мориконе ще представи „Киномания“. Тази година фестивалът ще се проведе между 18 ноември и 5 декември, а в афиша са включени наградени заглавия от големите световни кинофестивали Филмът „Маестро Енио Мориконе“ (Ennio The Maestro) е заснет от Джузепе Торнаторе и беше..

публикувано на 26.10.21 в 13:05
Надежда Шекерова (вляво), Марин Подмолов и Сейфетин Шекеров - Сефо

Пловдив събра скулптор, живописец и график в съвместна изложба

Съвместна изложба на Сейфетин Шекеров - Сефо, Марин Подмолов и Надежда Шекерова ще продължи есенния сезон в галерия „Артистика“ в Пловдив. Тя събира три поколения художници – скулптор, живописец и график от Сливен. Пластичната изразителност на Сейфетин Шекеров - Сефо ни пренася в един емоционален и прекрасен свят с цикъла си от ефирни и..

публикувано на 26.10.21 в 11:25