Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеализмът и ентусиазмът на зелената журналистика

| обновено на 26.06.21 в 12:18
Новозасадена палмова плантация на границата с природен парк в Индонезия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екологичната журналистика и кога околната среда се превръща в приоритетна тема и за кого? Какво трябва да знае журналистът, който реши да се занимава с екология? Как помагат на еколозите журналистическите разследвания, специализацията и отразяването на различните видове екопротести? Добрата работа изисква ресурси и знания – как да се помогне на журналистите, които не искат избора да станат „зелени“ да бъде маргинализиран? 

Разговор в „Мрежата“ с Вера Стаевска от в. „Дневник“, Елена Стоева от „Зелени Балкани“ и Йорданка Динева от „Биоразнообразие“.

Ресорният журналист е журналист с експертиза

Вера Стаевска: „За мен ресорният журналист е журналист с експертиза по дадена тема и това е много важно, защото, когато в публичното пространство има иронични коментари към журналистите, те са заради това, че те или са услужливи към определена заинтересована страна, или не разбират от темата, за която говорят или пишат. Заради това е много важно да има ресорни журналисти, които са имали време да изградят капацитет, може би не съвсем експертен, но все пак да познават своите теми. Много са важни разследващите журналисти по места. Представете си, ако в София е трудно, колко им е трудно на хора, които работят в малки общности, където нарушенията на екологичното законодателство е значително и където разследването не води до добри последствия за журналистите.

Има нарастващ граждански интерес към екотемата и съответно към журналистиката, посветена на това, но е трудно и много отговорно.“

Елена Стоева: „Защитата на природата е един основните въпроси, които са от значим обществен интерес и следва да бъдат разглеждани на всички възможни форуми и в медиите, но тук има един двустранен проблем. От една страна са хората, които имат журналистическо образование, но невинаги имат нужната експертиза, невинаги познават темите, трудно им е да отсеят кои са значимите природозащитни проблеми от по-посредствените, трудно им е да се ориентират в множеството гледни точки, за да намерят наистина законовите аргументи, фактологията и т.н. От другата страна сме ние – природозащитниците, които сме с екологично образование и познаваме добре материята и темите, но не умеем добре да ги комуникираме по куп причини. И тук наистина журналистите и медиите се явяват основни комуникатори, които правят връзката между нас, професионалистите и хората, чийто обществен интерес ние обслужваме и откликваме на него.“

Йорданка Динева: „Отговорността е много голяма и сме виждали много положителни примери на журналисти, които се посвещават на зелената тема, познават я и се развиват в годините. Много е важно журналистът да познава материята, за която работи. Да е посветен на каузата и това се отнася за всички сфери на обществения ни живот. Разследващата журналистика е много важна в нашата област и понякога става така, че именно от разследващите материали ние разбираме какво се случва по даден казус или за злоупотреби, за които ние сме получили отказ за достъп до информация. Но даже и да не става дума за разследване, достатъчно е репортажът, който подготвя журналистът, да е образователен, информативен, да ни се даде думата, да ни бъдат зададени точните въпроси, което ни позволява да обясним по-ясно темите, с които се занимаваме, да стигнем по-близко до хората и да дадем реални примери от нашата работа. Чрез медиите нашите дейности стават по-познати и много хора могат да ги припознаят като своя кауза.“

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25