Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кино с думи

Режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Без маски в киното

За първи път рубриката „Без маски в киното“ представя разговор с творчески тандем! 

Режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов създава едни от най-успешните български филми в последните години, селектирани на множество международни кино форуми. Лентите „Урок“, „Слава“ и „Бащата“ получават редица престижни награди, като последната успява да заслужи през 2019 г. едно от най-важните отличия в света на киното – „Кристален глобус“ за най-добър филм на фестивала в Карлови Вари. Филмите им веднага успяват да пленят и зрителите със своите истински емоционални човешки истории, вдъхновени от действителни събития.

За творческата си среща и за съвместния работен процес разказват повече Кристина Грозева и Петър Вълчанов в Епизод 15 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Творческите пътища на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се пресичат още в студентските им години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където в този период атмосферата се оказва изключително благоприятна за творческо съмишленичество и именно тогава се ражда силно режисьорско поколение. Сред него са имена, определящи облика на съвременното българско кино, като Драго Шолев, Любомир Младенов, Светла Цоцоркова, Милко Лазаров, Надежда Косева, Димитър Сарджев.

Съвместната работа между Кристина и Петър се случва интуитивно и те сякаш се допълват в различните творчески и житейски моменти. Първоначално те разпределят ролите си така, че Петър работи повече по операторската работа и визията, а Кристина – с актьорите и драматургията, но много скоро това формално разделение се размива и симбиозата между двамата непрестанно прелива аспектите в работния процес.

Филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов имат своето силно документално начало, което до някаква степен ги приближава до естетиката на италианския неореализъм и всичко това е съчетано с реалния абсурд, в който живеем. Впечатляващо е как режисьорите успяват от една лична човешка история изведат универсални послания с топъл хумор и разбиране към персонажите.

Вдъхновението от медиите е изключително силно и дълго време режисьорите търсят тази, която ги провокира най-силно творчески. Повече за това как се ражда идеята за филмовата трилогия, която те създават, вдъхновена от журналистически истории – можете да разберете от епизода!

И още:

· Как се появява в живота на двамата решението да се занимават с кинорежисура;
· Обучението в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и първите селекции на международни кинофоруми със студентски филми;
· Разпределянето на задачите и функциите в творческия тандем;
· Документалните основи в създаването на сценариите за филмите на Кристина и Петър и вдъхновението им от медиите;
· Работата с постоянен кръг от актьори и нуждата от приятелското партньорство във филмовия екип на нискобюджетни продукции;
· „Урок“ и „Слава“ – преобръщане на ролите на Маргита Гошева и Стефан Денолюбов;
· Изискване за импровизация в актьорската игра като творчески подход на режисьорите;
· Режисьори, които влизат в актьорски превъплъщения във филмите на Кристина и Петър;
· Отсъствието на музика – предизвикателство за извеждане на емоционални нюанси в действието;
· Защо международният успех на филмите не допринася за гледаемостта на филмите от повече зрители в България;
· Нуждата от това да се правят повече български филми, както и от по-доброто разпространение и развитие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01